Каква супа само е това...Вие си мислите, че спанака я прави различна? Не! По скоро всичко останало.Това е една от най-вкусните супи, които правя при това богатият вкус идва само от пилешко месо и зеленчуци, защото аз в пилешките супи не слагам подправки, харесва ми вкусът и ароматът на пилето и зеленчуците само.
Какво използвам:
пилешко месо
(за супа използвам гръбнака, крилата и част от бялото месо или част от бутчето)
два картофа по-големи, защото обичам да има картофи в супата
морков
парче пащърнак и парче от глава целина приблизително в еднакви количества като обикновено са колкото моркова
червена чушка
глава лук
домат от консерва (или две-три супени лъжици доматено пюре)
спанак - около 100 грама (но може да сложите колкото си искате)
едно яйце
три супени лъжици заквасена сметана
супена лъжица брашно
рецени лимони
Това както виждате е една доста богата на съставки супа.Но все пак това са зеленчуци, които всеки си има в наличност.Аз на пилещките супи не слагам подправки, обичам да усещам богатия бульон и зеленчуците в него както са си самите те, само техния вкус и аромат.
- Слагам пилешкото месо заедно с лука,моркова,пащърнака,целината, чушката и щипка сол да се варят.Водата ми е за около четири порции, но с всички зеленчуци се получава повече.
- Получава се много богат бульон.
- Вадя зеленчуците и пилето
- Сваленото пилешко месо накъсвам на парченца, а зеленчуците нарязвам.
- Ако чушката е преварена докато е цяла остранявам ципата и после нарязвам, но ако не е, нарязвам я така.
- Връщам в бульона зеленчуците, слагам отново на котлона и прибавям домат от консерва.Ако искате го нарежете, но аз след пет минути го махам, защото той за мен е добавил вкус и киселина, която тази супа си иска.Може вместо домат да сложите две три супени лъжици доматено пюре.
- Прибавям и нарязания спанак.
- В тази супа не слагам нито ориз нито фиде/начупени тънки спагети, но ако държите на тях сложете ги в бульона и когато се сварят добавете зеленчуците.
- Когато спанака омекне, което е буквално минута, застройвам като смесвам отделно яйцето, заквасената сметана, чаена лъжичка оцет, супена лъжица брашно и тази смес добавям в супата, като първо я стоплям с малко от супата за да не се пресече, въпреки че има оцет в нея.
- Когато застроя внимавам супата да не кипне.Спирам котлона и прибавям няколко резена лимон в супата.Ако са ви домашни само ги измийте, но ако са купени или ги измийте наистина много добре или обелете кората.
- Така приготвената супа трябва да постои поне половин час, че и повече за да се обединят всички вкусове.
- Ако сте използвали обикновено пиле или сте сложили повече вода и бульона ви не е богат и плътен, винаги може да добавите парче масло в супата.Ако нямате от всички зеленчуци, но имате домашна вегета или пък си замразявате ситно нарязани зеленчуци, сложете от тях.Въпреки, че изглежда че спанака е по-особеното в супата, за мен всъщност важно е да има от всички зеленчуци, нека в една лъжица има експлозия от вкус на лято и есен.
- Ако нямате заквасена сметана, използвайте кисело мляко, но комбинацията със заквасена сметана, свеж спанак и резениле лимон е великолепна.Затова е важно всичко в тази супа.
Спаначената пита, която приготвих за компания на супата.
Когато взимам спанак, винаги се налага да приготвя поне две ястия с него.Причината е, че аз не готвя големи количества и дори един спанак пак ми идва много.Затова и в този случай докато супата се приготвяше, забърках ( буквално се забърква само) една пита
Това е най-лесната забъркана питка в историята и смея да твърдя, че е много вкусна.Сочна, свежа, вкусна.Какво ѝ трябва на една пита.В случая ѝ трябваше една супа
Питата е малка, за повече увеличете количествата.
Какво е необходимо:
две яйца
три супени лъжици с връх кисело мляко с кафяна лъжичка бакпулвер и щипка сода
2-3 супени лъжици зехтин
250 грама брашно
щипка сол
50-80 грама натрошено сирене
спанак около една чаена чаша (200ml) нарязан
- Разбивам яйцата с киселото мляко, в което има сода и бакпулвер
- Прибавям зехтина (може и олио)
- Прибавям брашното и сиренето, щипка сол.Нарязаният спанак.
- Разбърквам гъста смес, която изсипвам в намазнена тавичка (или с подложена хартия за печене)
- Пека на 200 градуса до готовност.Когато придобие златист и лъскав вид, проверявам с нож дали е изпечена.Изваждам и завивам с кърпа за няколко минути.
Няма коментари:
Публикуване на коментар