Страници

събота, 13 февруари 2021 г.

Агнешки котлети с розмарин на тиган

 



Агнешки котлети със сухи подправки, сервирани със сотирани картофи и чери доматчета

Агнешкото и розмарина са родени да бъдат заедно, затова дори да не е тази рецепта, опитайте непременно този аромат върху това месо.



Не се случва често в месарницата да нарежат агнешките котлети и да ги продават отделно, затова още щом ги видях не мислих много и ги купих.Агнешкото месо е на особена почит при мен, аз наистина много го обичам и в последните години добавям по някоя нова рецепта за приготвянето му.Тази година се надявам да изпробвам още няколко.

   Днес ще ви представя един много лесен начин да си приготвите агнешки котлети.Лесен и много ароматен.Добавих и картофки, защото все пак колко е едно агнешко котлетче, ако сте предвидили по едно на порция.Трябва си и нещо друго.А заедно любимите картофи, реших да добавя и чери доматчета за свежест.




Какво е необходимо:


агнешки котлети

сух розмарин

чесън на прах

зехтин

сол

чаена лъжичка олио и толкова масло

сварени картофи

чери домати


Тъй като всеки от вас ще приготви различно количество котлети, в самото изброяване на продуктите не посочвам, но тук приблизително ще ви напиша,че на един котлет му е необходима една чаена лъжичка розмарин,супена лъжица чесън на прах и супена лъжица зехтин.


  • Според броя котлети смесвате розмарин, чесън на прах и зехтин и с получената смес хубаво намазвате котлетите.Ако ви остане марината, не се притеснявайте, ще използваме всичко до последно.
  • Оставяте котлетите да си поемат ароматите.От час до нощ, както ви е удобно.
  • Вадите тиган с капак.Капака е важен колкото и продуктите, защото ще ви спести бърсане и триене после на котлона.Освен това задушава и месото, така че имайте капак.
  • На дъното на тигана сложете олиото и маслото.Не ви трябва много от тях, защото се предполага, че котлетите ви имат мазнина.
  • На слаб котлон след като маслото се е разтопило нареждате котлетите и слагате капака.След две три минути (зависи от големината на котлетите) отваряте и обръщате.Аз разбирам, че е време да се обърнат по това, че кокала е потъмнял и не изглежда суров.Посолете отгоре.
  • Обръщате котлетите и оставяме още две минути.Поръсвате със сол и от тази страна.
  • Изваждате готовите котлети в чиния и им слагате капака да се задушават и да се отпуснат.Никога не сервирайте веднага пържоли от тиган или скара, трябва им малко време да се съвземат.
  • В тигана, в който имаме всякакви прекрасни аромати и мазнини, пускаме нарязани сварени картофи и черита.Ако ви е останала марината тук е мястото да я използвате.Разбърквайте/обръщайте за да получите златиста коричка по картофките.Поръсете с малко сол отгоре, особено доматите.




    Ако като мен обичате агнешко месо във всякакви ястия, напишете "агнешко" в търсачката на блога и ще видите всичките ми любими варианти, които съм разказвала до този момент.





4 коментара:

  1. Макар за агнешко месо да се сещам най-често през пролетта, не мога да скрия, че ме изкуши:). Чудесна порция си поднесла, Светле. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате :) Агнешкото ми е любимо и нямам търпение да се появи в месарницата ни. Поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  2. Чудесна и лесна рецепта. Но не е ли твърде малко по две минути от всяка страна на месото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, те са тънки пържолки, а и когато се пекат с капак се задушават бързо.Но ако те притеснява, провери ги и остави повече време :)

      Изтриване