Страници

вторник, 22 септември 2020 г.

Село Турия - родната къща на Чудомир и един вековен кичест габър

 


    Има едно малко село наречено Турия,намиращо се близо до Павел баня, за което предполагам не са чували много хора.Там обаче се намира родната къща на Чудомир, имат си много стар римски мост, имат си и скален феномен, наречен Пиростията ( него ще видя другия път), а на няколко километра от селото расте и хвърля сянка един седемвековен габър, който щеше да си е най-обикновено дърво, ако не беше кичест и не се намира на много места.Заради всичко това препоръчвам да си направите разходка тук ако сте в района, а защо не и като мен да дойдете специално за да ги видите.Покрай село Турия ще направите един завой в Павел баня и ще отидете да поздравите една стара и изоставена църква, която обаче има какво да ви разкаже, ако сте прочели моя скромен разказ за нея:

Потопената църква "Свети Атанасий" до язовир Копринка

   Село Турия може и да не е голямо, но е много старо и за това напомня един стар римски мост над реката, която тече тук.Първото съществувало село се е намирало по-нагоре по река Турийска, а това, което съществува и днес е изградено от различни родове в средата на 18 век. (прочетено в Уикипедия).
   Но може би причината да го посетите ще е да разгледате родната къща на Чудомир.Наричаният патриарх на българския хумор Димитър Чорбаджийски- Чудомир е роден тук и в къщата са запазени много оригинални вещи, ръкописи, лични документи и снимки на писателя и художника.


















     Другата причина да не напускате все още района на село Турия се намира на около седем километра от него точно край пътя.На мястото има отбивка, пейки и масичка и табела, която да ви запознае защо точно сте дошли до тук.Едно много рядко срещано дърво кичест габър.Това е на над седем века, а до него ще видите и малки габъри-младши.







   Стария римски мост


     Не забравяйте да погледнете и оригиналната табела на входа на селото, която напомня, че тук се провеждат едни от най-колоритните кукерски събори.



      Близо до селото се намира и един интересен скален феномен, наречен "Пиростията" по пътя към кичестия габър ще видите отбивката към него.Аз си го оставих за следващия път.



Сърдечно благодаря на всички Вас, които четат и споделят моите скромни пътеписи.За мен те са записани скъпи спомени, но за някой може да са повод да разтърсят пътешественика в себе си, който да пожелае да тръгне на път.Защото интересни места има навсякъде, някои стари и забравени, други подновени и осъвременени, но винаги с някаква история зад гърба си.







2 коментара:

  1. Не забравяйте да посетите официалната страница на селото, където ще намерите още много информация за това магично местенце:
    https://www.facebook.com/seloTuria/ч

    ОтговорИзтриване