Понякога ми е чак неудобно.Хората месят, блъскат, купуват си миксери за месене, аз бъркам винаги с любимата ми шпатула и накрая получавам най-мекичкия и пухкав тутманикна света.Това е някакъв особен пекарски късмет или дарба и аз не се срамувам да си го призная.
Напоследък къде ли не виждам усукани тутманици и то как да не му доправи на човек.Не казвам яде, защото на мен постоянно ми се яде, но правенето е нещо което винаги повече ме изкушава.Тръпката какво ще ми се получи е нещо страхотно.
Не съм използвала чужда или гледала друга рецепта.Действах по основните правила, така както правя тесто в повечето случаи и понеже имах прясно мляко, реtих тестото да е с него.Единствената разлика във всичко е видът на тутманика.
Както повечето от вас за забелязали, а правя малки количества от всичко.Не само, защото обичам да не остава храна, обичам каквото и да правя да се изяде топло и ако ми хареса по скоро ще повторя отколкото да направя нещо огромно.Освен това си мисля, че за всички вас е по удобно да увеличат моите количества за повече хора, отколкото да се намаляват.Поне на мен когато съм гледала друга рецепта и е трябвало да намалявам количества, не винаги ми се е получавало накрая.
Какво използвах:
чашата е с вместимост 150ml
тавичка 23 см диаметър
Две чаши брашно
/имайте под ръка още брашно/
Чаена лъжичка суха мая
Половин чаша топло прясно мляко
Две супени лъжици олио
/обикновено слагам по-малко, но исках тестото леко да "сладни" в контраст със сиренето/
Щипка сол
Едно яйце + белтък
Един жълтък с малко вода и малко олио за намазване
Сирене - натрошено една чаша (зависи обаче колко е солено, моето не е много)
Две супени лъжици масло, което е много размекнато, но не и течно
- Изсипваме брашното в купа
- Правим кладенче, в което слагаме прясното мляко с маята, захарта разбъркваме само течната част с маята и изчакваме минута
- Добавяме олиото, яйцето и белтъка
- Разбъркваме всичко и посоляваме
- Размесваме меко тесто, дори леко лепкаво (тук в зависимост от течните съставки и яйцата може да се наложи още малко брашно)
- Оставяме на топло да втаса.
- Разделяме тестото на четири части.
- Взимаме едната, раздърпваме.Раздърпвах докато стана една плоска сурова правоъгълна (не кръгла, защото ще завиваме) мекица, не съм точила, нито е тънко като кора за баница, просто раздърпано тесто.
- Намазваме с масло и поръсваме със сирене.
- Втората, третата, четвъртата по същия начин.Нареждаме ги една върху друга, като торта.Не го мислете колко са дебели или правилни, просто наредени със сирене една върху друга.
- Завивате по дължина на руло и дърпате да стане по тънко.Като внимавате да не се скъса, което означава, че не трябва да е прекалено тънко, а само да ви даде възможност да усучете.На око си преценете колко да е според тавичката.
- Усуквате рулото и завивате като баница.За по лесно прехвърляне в тавичката, усуквам и навивам върху хартия за печене, с която после прехвърлям тутманика в тавата.
- Оставяте пак да втаса.
- Загрявате фурната на 190-200 градуса.
- Намазвате с разбъркан с малко олио и вода жълтък.Ако искате поръсвате с нещо, моето е черен сусам, защото много ми харесва как изпъкват семенцата.
- Печете 30-35 минути като проверявате чак след 25тата минута.
- Става бухнал и пухкав, като моя страхотно се надигна по средата.
- Когато извадите от фурната покривате с кърпа леко да омекне коричката и е готов за сервиране.
И всеки ден ли печеш нещо?
ОтговорИзтриванеЗащо направихте това заключение от рецепта писана преди повече от година?
Изтриване