Страници

неделя, 13 ноември 2022 г.

Усукан тутманик с прясно мляко

 

   
   Понякога ми е чак неудобно.Хората месят, блъскат, купуват си миксери за месене, аз бъркам винаги с любимата ми шпатула и накрая получавам най-мекичкия и пухкав тутманикна света.Това е някакъв особен пекарски късмет или дарба и аз не се срамувам да си го призная.
   Напоследък къде ли не виждам усукани тутманици и то как да не му доправи на човек.Не казвам яде, защото на мен постоянно ми се яде, но правенето е нещо което винаги повече ме изкушава.Тръпката какво ще ми се получи е нещо страхотно.
   Не съм използвала чужда или гледала друга рецепта.Действах по основните правила, така както правя тесто в повечето случаи и понеже имах прясно мляко, реtих тестото да е с него.Единствената разлика във всичко е видът на тутманика.
   Както повечето от вас за забелязали, а правя малки количества от всичко.Не само, защото обичам да не остава храна, обичам каквото и да правя да се изяде топло и ако ми хареса по скоро ще повторя отколкото да направя нещо огромно.Освен това си мисля, че за всички вас е по удобно да увеличат моите количества за повече хора, отколкото да се намаляват.Поне на мен когато съм гледала друга рецепта и е трябвало да намалявам количества, не винаги ми се е получавало накрая.



Какво използвах:

чашата е с вместимост 150ml

тавичка 23 см диаметър


Две чаши брашно
/имайте под ръка още брашно/
Чаена лъжичка суха мая
Половин чаша топло прясно мляко
Две супени лъжици олио
Супена лъжица захар
/обикновено слагам по-малко, но исках тестото леко да "сладни" в контраст със сиренето/
Щипка сол
Едно яйце + белтък
Един жълтък с малко вода и малко олио за намазване
Сирене - натрошено една чаша (зависи обаче колко е солено, моето не е много)
Две супени лъжици масло, което е много размекнато, но не и течно


  • Изсипваме брашното в купа
  • Правим кладенче, в което слагаме прясното мляко с маята, захарта разбъркваме само течната част с маята и изчакваме минута
  • Добавяме олиото, яйцето и белтъка
  • Разбъркваме всичко и посоляваме
  • Размесваме меко тесто, дори леко лепкаво (тук в зависимост от течните съставки и яйцата може да се наложи още малко брашно)
  • Оставяме на топло да втаса.
  • Разделяме тестото на четири части.
  • Взимаме едната, раздърпваме.Раздърпвах докато стана една плоска сурова правоъгълна (не кръгла, защото ще завиваме) мекица, не съм точила, нито е тънко като кора за баница, просто раздърпано тесто.
  • Намазваме с масло и поръсваме със сирене.
  • Втората, третата, четвъртата по същия начин.Нареждаме ги една върху друга, като торта.Не го мислете колко са дебели или правилни, просто наредени със сирене една върху друга.
  • Завивате по дължина на руло и дърпате да стане по тънко.Като внимавате да не се скъса, което означава, че не трябва да е прекалено тънко, а само да ви даде възможност да усучете.На око си преценете колко да е според тавичката.
  • Усуквате рулото и завивате като баница.За по лесно прехвърляне в тавичката, усуквам и навивам върху хартия за печене, с която после прехвърлям тутманика в тавата.
  • Оставяте пак да втаса.
  • Загрявате фурната на 190-200 градуса.
  • Намазвате с разбъркан с малко олио и вода жълтък.Ако искате поръсвате с нещо, моето е черен сусам, защото много ми харесва как изпъкват семенцата.
  • Печете 30-35 минути като проверявате чак след 25тата минута.
  • Става бухнал и пухкав, като моя страхотно се надигна по средата.
  • Когато извадите от фурната покривате с кърпа леко да омекне коричката и е готов за сервиране.







2 коментара:

  1. И всеки ден ли печеш нещо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо направихте това заключение от рецепта писана преди повече от година?

      Изтриване