Има рецепти, които замислям предварително, има и такива които стават случайно, а има и такива, които се появяват в следствие на определени обстоятелства.Като например като съм купувала кисело мляко съм взела и кофичка заквасена сметана.И това го виждам чак на касата, но реших да си я взема.Като съм била такава разсеяна ще си я изям, къде ще ходя.И така се случи, че тази моя разсеяност продължи и на село, където бях решила да правя хлебчета с прясно мляко, обаче съм забравила прясното мляко.Излагация отвсякъде!
И ето как правих питки със заквасена сметана.И те станаха толкова хубави, че ги правя вече много пъти.Което обаче от ваша гледна точка е добре, защото съм сигурна в точните количества.
Какво използвах:
чашата е с вместимост 200ml
три чаени чаши брашно
/имайте под ръка още, ако много ви лепне/
чаена чаша заквасена сметана
три супени лъжици олио / пробвала съм и със зехтин /
три четвърти чаена чаша топла вода
препълнена чаена лъжичка суха мая
щипка сол
супена лъжица захар
- Слагаме брашното в купа.
- Правим кладенче и вътре изливаме половината топла вода, маята и захарта.
- Разбъркваме и оставяме две-три минути.
- Слагаме заквасената сметана, останалата вода и олиото и разбъркваме добре.
- Замесваме меко тесто.Съвсем меко, колкото да се отдели от съда.
- Оставяме тестото на топло да удвои обема си.
- Намазняваме си ръцете с олио (просто мазни, за да взимате лесно тестото), правим топки и ги нареждаме в тава с хартия за печене.Леко ги притиснете да станат като питки.Може да са една до друга и ще получите пита.Може разделени на питки, като им направите с пръсти кръгчета или с нож някакви резки.Това изобщо не е задължително, просто ми хареса да са по различни от обичайните, които правя.Така че формата на питките и размерите им са си по ваше желание.
- По желание също така може да сложите в средата на всяка питка сирене.
- Оставяте ги да втасат отново докато ви се затопли фурната на 190 градуса.
- За по-красив външен вид може да намажете питките с разбит с малко вода жълтък.
- Печете до готовност около 25 минути.Времето е в зависимост от големината на питките.
- Питките стават едни такива леко шуплести, което ги прави мекички и въздушни.
Завивате готовите питки с кърпа и оставяте за десетина минути и после ги хапвате топли.
Първият път питките трябваше да ми заместят хляба за обяд, но те бяха толкова вкусни сами за себе си, че после ги направих пак със сирене, а излезли горещи от фурната намазах с мед.
Първите питки:
Няма коментари:
Публикуване на коментар