Страници

понеделник, 8 юни 2020 г.

Гърбавата чешма до село Стара речка

   За други хора това може би не изглежда като забележителност, която да си заслужава изминаването и на десет крачки.Дори съм сигурна, че някои би казал, ами каква чешма е това, като то е една скала с вода.А съвсем други пък дори ще подхвърлят, като е чешма поне вода наляхте ли си? Ами не си наляхме и път минахме заради нея.
   Такова изкушение беше да тръгнем за тази чешма, че дори се съгласих да го направим в единствения ден когато си бях забравила фотоапарата.Но накрая приключенския ми дух надделя и затова ще се опитам да ви предам красотата на това място с телефонни снимки.И както се казва, обещавам, че повече няма да правя така.


     Това е от тези природни забележителности, които са много подходящи за малко бягство сред природата, но с цел достигане на някаква крайна точка, пък било то и чешма.Освен това е лесно достъпно и щом сте решили да тръгнете към него, това означава че обичате такива обекти и съм сигурна, че ще ви хареса.Пътека сред красива гора, птички пеят, до вас шуми водата на реката и не сте изморени накрая.






     Гърбавата чешма представлява една скала, по която силно варовикова вода си е направила пътечка и пада в краката ви.Загледайте се и ще видите как е издълбала скалата.Не забравяйте да се изкачите над нея където ще видите как точно водата си е проправила път по тясната скала, а няколко метра по нагоре е самият извор.Много е интересно, защото виждате един тесен процеп, а вътре чувате едно шумене и бучене и оттам излиза водата на нашата чешма, която някак си се разминава със шума вътре.







     Как да стигнете до тази природна забележителност: Зависи от отправната ви точка, но пътя е в посока Златарица.Следвате табелите за село Стара речка (преди него са селата Горско ново село, Сливовица и Чешма).Малко преди селото пътя минава над реката по мост с железни перила.Точно след него в ляво има черен път.Едно дърво беше паднало напреко и в началото не бяхме сигурни, че това е пътя, но в селото ни казаха, че е точно той и се върнахме.Оставяте колата до или около моста и тръгвате по него.Пътя преминава в пътека, а реката е от едната ви страна.Просто няма как да се объркате, защото има и табела, но и пътеката води само и единствено към Гърбавата чешма.




   Надявам се, че разказите ми със снимки от различни познати и непознати места в България ви харесват.Благодаря на всички, които ще споделят или коментират тази, а и другите такива статии.





Няма коментари:

Публикуване на коментар