Страници

събота, 6 юни 2020 г.

Нека да е лято...Сладоледи!

 

    Тъкмо започнах да експериментирам със сладоледи и времето стана за чай.Но като един вечен оптимист, който напоследък едва успява да запази оптимизма си, приемам, че като стане топло, аз вече си имам три купи готов сладолед във фризера.Така че, мога да посрещна всеки горещ следобед.
   И при трите ми експеримента бях поразена от количествата, които получавах от сравнително малко продукти.Като се замисля, вярно че ако човек се захване с цялото количество наведнъж, може и да се спарви, но реално си слагаме по една-две топки и това е напълно достатъчно.А ако имате както мен в момента три вида, може да си напарвите и мелба.Помните ли какво е мелба? Слагате някакво сладко за заливка,добавяте бисквитки,ядки,пресни плодове...Божествено!
   А всичко започна с едно спонтанно купуване на малка кутийка кандензирано мляко, която участва и в трите сладоледа.
   Домашния сладолед по мое скромно мнение е добре да се яде след второ замразяване, което означава два-три часа след като сте го сложили във фризера и веднъж сте разбърквали.Тогава на втория път когато го разбъркате е замразен, но все още лесно може да си загребвате от него.Когато остане за дълго, особено плодовите стават наистина много замразени и е добре преди да се ядат да постоят да се отпуснат малко или да ги загреете леко.Като всеки сладолед всъщност.


Сладолед с кафе и бисквитки.

   Започвам с най-добрия вариант, който получих.В крайна сметка се оказа, че добавянето на сметана прави сладоледа с по-нежна и кремообразна текстура.Много ясно ще кажете вие и аз ще се съглася.


чаена чаша течна сметана (растителна е моята)
две трети от същата чаша кондензирано мляко
една трета чаена чаша ( да, пак е същата) кафе, като вие си решете колко да ви е силно
бисквитки ( използвах от тези с мюсли, защото реших, че са хрупкави и няма да се разкашкат в сладоледа, както и стана)

И сметаната и кондензираното мляко трябва да са студени.
Разбивате първо сметаната, добавяте млякото и кафето.
Изсипвате в купа, покривате с найлоново фолио и слагате за час във фризера.
Изваждате и ще видите, че отстрани е замръзнало, а на места още не е.
Разбърквате добре и прибавяте начупените бисквитки.
Пак слагате във фризера.След още един час е просто прекрасен.
Оттук насетне решавате дали да си остане за други дни или в другите дни да правите нов.






Сладолед с ягоди и череши.

Плодовите сладоледи са по-сложни за приготвяне от гледна точка на това, че трябва да почистите и смелите плодовете.А ако искате да са перфектни може да ги прецедите за да получите гладка смес.Аз не стигнах чак до там и на мен това, че има люспички от черешите и зрънца от агодите не ми е проблем.Но ако искате съвършенство, притрийте смлените плодове през цедка.

Количеството ягоди и череши (без костилки) е 300 грама
10 супени лъжици течна сметана
5 супени лъжици кондензирано мляко.

Смиламе плодовете, прибавяме сметаната и кондензираното мляко.
Разбъркваме добре, покриваме с найлоново фолио и слагаме във фризера.
Когато има плодове добре е да се разбърква поне три пъти през един час за да не стане на кристалчета сладоледа.






Сладолед с ягоди и банан.

   Това беше първият ми сладолед.Него го видях в кулинарен блог и реших да се пробвам.Много интересно как вкуса на банана някак "отваряше" вкуса и аромата на ягодите и те се усещаха по-силно.
Този сладолед трябва да бъркате най-мното след като го замразите, защото в плодовете има доста вода и тя става на кристалчета, които хрупат.Което не е лошо, но не винаги е приятно.След този сладолед реших, че просто си трябва да има сметана за да омекоти нещата.Вярно, прави ги по-калорични, но това е сладолед все пак.
Като вкус обаче, е много добър този вариант и ако искате плодово ледено усещане, това е вашия вид.








   Сладоледа освен с лъжица може да се хапва и с кекс, към пай, сладкиш и т.нат.

   Защо не опитате един жесток и страшно вкусен вариант да напръскате хапки кекс с марсала и да сервирате със сладолед от ягоди например.


    Или един десерт, който ми разказаха в Сицилия е да разбъркате пресни ягоди отново с марсала и да ги сервирате като мен със сладолед.




Още едно лятно изкушение са газираните шейкове, които правя през лятото за малки и големи:








2 коментара:

  1. Харесвам такива вдъхновения - от една малка кутийка и виж какво изобилие ни поднесе. Изобщо харесвам хората, които не скучаят, не мрънкат, а вдъхновяват, все творят нещо, споделят красота и усмихват света, като теб. Чудесни са и трите и бих си направила една мелба с тях. Великолепие. Поздрави, Светле!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате и ни си вдъхновение за много хора, обичащи красотата и естетиката :) Точно за мелба си мислех вече и аз след като имам три вида сладолед ;)

      Изтриване