Страници

понеделник, 1 юни 2020 г.

Сладкиш с типово брашно и череши

   Не един,а два сладкиша ви очакват в тази статия!

   
    Докато чаках да тръгнем за село реших да направя набързо най-обикновен кекс с череши.Тъкмо имах цяла щайга от тези любими плодове и реших, че за кафето на другия ден няма да е лошо, вместо купени бисквити, да имаме домашен кекс.Започвам да приготвям продуктите и се оказа, че брашното, което мислех за бяло, се оказа типово.Какво пък, колко ли лошо може да е кекс с типово брашно? Особено ако другите продукти са налице и най-вече щом типовия хляб е вкусен, кекса ли няма да е?
   В последствие се оказа толкова добър, че на село направих още един за почерпка и понеже за него пък нямах от другите съставки, ето как за един уикенд имам две рецепти.Ако преди да се пробвате с типово брашно ви е интересно какъв е резултата, веднага ви споделям.Резултата е малко по наситен вкус, не толкова бухнало тесто, но пък не изпръхва така бързо и дори без да е покрит сладкиша си стои мек и сочен.Определено плодовете го правят свеж и някак много подходящи точно за него.Не може да се каже, че сладкиша е нискокалоричен, това си е сладкиш все пак и типовото брашно го прави само различен, ако сте си помислили, че съм имала такава идея.
   

Първи сладкиш: той се получи по-сочен и не много сладък, с лек карамелен цвят и вкус заради кафявата захар. На следващия ден даже ми хареса още повече.



Какво използвах по ред на използване:

две яйца
половин чаена чаша кафява нерафинирана захар
половин чаена чаша течна (растителна) сметана
50 грама разтопено масло
две чаени чаши типово брашно
чаена лъжичка бакпулвер
бурбонска ванилена захар
череши, на които сте махнали костилките
(количеството им преценете според съда си за печене)
пудра захар

  • Смесвате всичко по реда, в който съм описала съставките.
  • Получавате гъста смес.
  • В тавичка си разтилате хартия за печене и изливате сместа.Тръснете тавичката да се разпредели добре.
  • Разпределете хубаво черешите по цялата повърхност като ги натискате добре.
  • Има един момент когато ако сладкиша ви е в по-малка тавичка и при печене се надига, черешите остават само на повърхността и реално в едно парченце може да имате само една черешка.Затова ако не ви пречи, по добре този вид сладкиш да е в по широка тавичка и по-добре да стане по-тънък, но да си имате череши в доволно количество, защото те правят този сладкиш сочен.
  • Друг начин е така да наредите черешките, че да са по две една върху друга и при печене да се разпределят в целия сладкиш.
  • Печете на 200 градуса 20-25 минути до суха клечка, като клечката е в тестяна част.Времето за печене зависи от тавичката ви, ако е по тясна и сладкиша висок ще ви трябва малко повече време.
  • Изваждате готовия сладкиш най добре върху скара или издърпайте хартията.
  • Оставяте да се охлади и хубаво напудрете обилно с пудра захар.



Втори сладкиш: той стана по-сладък, по-светъл и по ароматен.Тъй като беше в по-широка тавичка, имаше място за повече череши.Той също стана с наситен вкус и аромат, но понеже нямах кафява захар за него, имаше по лек вкус, не така карамелен като първия.


Какво използвах по ред на прибавяне:

две яйца
чаена чаша бяла захар
две супени лъжици олио
половин чаена чаша прясно мляко
чаена лъжичка бурбонска ванилена захар
настъргана кора на половин лимон
две чаени чаши типово брашно
чаена лъжичка бакпулвер
череши, на които сте махнали костилките
пудра захар

  • Смесвате всички съставки и получавате гъста смес
  • Слагате хартия за печене и изливате сместта.
  • Отгоре почти една до друга нареждате черешите, на които не сте забравили да махнете костилките.
  • Печете на 200 градуса 20-25 минути или до суха клечка.Времето за печене както винаги зависи от тавичката, в която печете.
  • Охлаждате и поръсвате обилно с пудра захар.




    Който и сладкиш да изберете се надявам да ви харесат.А защо не да си направите комбинация от двата.Това им е хубавото на рецептите, че всеки може да бъде автор на своя собствена.









Няма коментари:

Публикуване на коментар