Страници

вторник, 23 юни 2020 г.

Пиле паприка

    
    От няколко дена си мисля как ще сътворя някоя изискана и съвременна рецепта, как ще я снимам на бяла покривка с прибори, ще извадя кристалния сервиз за вино... И направих пиле с лук и чушки и го пекох докато остане "на мазнина", тези вълшебни думички за всяка българска манджа.Вари го, печи го, то Светлето си го влекат яхниите и това си е.Да затопя хляба, да си обера чинията с последния залък, това е моя начин.



Какво ви трябва за да си оближете после пръстите:


пиле
/която част и колкото части от него искате, моите са три обезкостени горни бутчета без кожа/
две големи глави лук
/обикновено не бих го препоръчала, но тук използвах от онези големите глави воден лук както го наричат по нашите пазари/
три червени чушки
две печени червени чушки
/ако нямате не слагайте, но става още по-добре/
половин домат
/може и един от консерва/

пълна чаена лъжичка сладък червен пипер
чаена лъжичка пушен червен пипер
/ с него не прекалявайте,защото е силен/

щипка лют пипер
/ не трябва да става пикантно, но като ще е паприка да сложим от всичко/

олио 





Скоро не съм ви препоръчвала, но ще го направя тук, да си имате в къщи и пушен червен пипер.Малка щипка от него прави чудеса с една яхния.

Използвах моята любима тавичка с капак, в която започвам ястието на котлона и го завършвам във фурната.
Вие може първо в тенджера или тиган и да прехвърлите в съд за печене.

Количеството мазнина е по желание.Аз май малко прекалих, но пък как топеше хляб това пиле, да не ви разказвам.

  • Нарязваме лука на едро.Чушките и суровите и печените на средно големи парчета.
  • Моето месо е от обезкостени бутчета, които нарязах на по-малки парчета за да се изпекат наравно с лука и чушките.
  • В олио сложих лука и месото заедно да се задушат само за минута.Месото буквално само да побелее.
  • Добавяте червените пипери, разбърквате и махате от котлона.
  • Добавяте нарязаните лук и чушки.Нарязания на малки кубчета домат.Все пак имаме прекалено много сладки продукти и затова домата ги балансира.
  • Заливате с вода колкото бихте искали да има за сос.Аз обикновено заливам на половината на пордуктите,без да ги покривам.Така после не се налага да сгъстявам с брашно и остава "на мазнина", вълшебните думи за всяка българска манджа.
  • Посолявате отгоре и слагате във фурната, която се е загрявала докато приготвяте всичко.
  • Печете до готовност на месото.
  • Един съвет, който може и да не последвате.Не слагайте магданоз при сервиране както при повечето яхнии, нека ястието си сладнИ както казваше баба.И имайте повечко хляб, с такова ядене не може без.






    Ако това ястие ви харесва, тогава със сигурност ще оцените и тези:












2 коментара:

  1. Обичам да се отбивам тук. Уютно ми е, приятно ми е, чувствам се на място. Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване