Страници

четвъртък, 28 май 2020 г.

Агликина поляна, незабравеното място на хайдушките сборища

   За моите градски хора "Агликина поляна" означава кино.Така се наричаше и още се нарича де, киното в Сливен.Защото може да е поляна, но тя си има историческо значение особено за град гордеещ се със своите хайдути.


   За да не е тази статия безполезна ще разкажа и защо е по-специална тази поляна.Казват, че тук са си правили събирания много хайдушки чети.Надписите на камъните ни казват, че през 1868 година тук е трябвало да се събере хайдушко сборище, на което Хаджи Димитър и Стефан Караджа да обявят временно правителство и да се създаде въстаническа армия.За съжаление обаче до това място стигат едва 14 четника.Всички други загиват.На камъка е изписано Вечна слава на героите!, но аз бих добавила, че изградилите този паметник също заслужават почит, защото историята се забравя, ако няма кой да я разкаже.








   До Агликина поляна се стига много лесно.По пътя от Сливен за град Елена на билото или превала има отбивка в ляво.Точно покрай изоставената постройка на едно неосъществено заведение.След пет-шест минути с кола и петнайсетина пеш по един черен, но доста добър път сред гората, излизате на поляната.В пролетно време беше доста обрасла с високи треви и не направих опит за разходка по нея.Но за моя изненада освен поставени камъни, на които беше изписано с какво тази поляна е известна и то с много добре запазени букви, видях че има построен и малък параклис.






Ако пътувате по този път от или за град Елена, направете си една малка отбивка до един малък манастир:









2 коментара:

  1. "защото историята се забравя, ако няма кой да я разкаже" - Много хубаво си го казала, Светле.
    Благодаря ти, че ме разходи до там. Не ми беше известно това място.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не спирам да се учудвам как всеки път намирам нещо ново и въпреки,че минавам близо до тази поляна всеки уикенд, сега я видях за пръв път.

      Изтриване