Страници

вторник, 14 януари 2025 г.

Поредната гъбена супа в блога

 

    Докато решавах в движение коя гъбена супа да приготвя, дали много гъбената за която имах вече два вида гъби, печурки и кладница и пакетче сушени манатаки във фризера или пък разкошната унгарска супа, за която пък тъкмо бях взела от любимата ми заквасена сметана, както винаги се случва от много чудене ми се получи трета супа или поредната гъбена супа в блога.

МНОГО ГЪБЕНА СУПА

УНГАРСКА ГЪБЕНА СУПА




Какво използвах:

две препълнени супени лъжици от домашния ми микс от сушени зеленчуци

(ако нямате нещо такова, пропуснете или сложете заедно с морковите малко целина от глава нарязана на ситно)

супена лъжица пресен магданоз

супена лъжица олио

супена лъжица масло

морков нарязан на парченца

печурки - около 150 грама

кладница- около 150 грама

и от двата вида може и повече

супена лъжица натрошени сушени манатарки

100 ml прясно мляко

три супени лъжици заквасена сметана

копър


Как приготвям моят сушен микс от зеленчуци и какво съдържа:

 https://svetlalola.blogspot.com/2024/10/blog-post_31.html


За да "събудя" вкуса и аромата на сушените зеленчуци започвам супата с тях.

В олио и масло изсипвам сушения микс зеленчуци, натрошените сухи манатарки, морковите нарязани на парченца

Разбърквам и добавям и пресния магданоз (в моя случай е замразен предварително нарязан)

Добавям нарязани на ситно пънчетата на печурките и кладницата.Заливам с малко вода, буквално няколко лъжици, защото кладницата "гълта" веднага и да не остава всичко "на сухо"

Разбърквам и след минута заливам с необходимото количество вода, при мен са четири купички, в които сервирам супата.

Прибавям нарязаните гъби.В този момент може да прецените дали искате много гъби в супата или по малко.

Оставям на слаб котлон да се готви до омекване на продуктите.

Смесвам прясното мляко със заквасената сметана и добавям в супата.Веднага след това добавям и пресен копър.

Изключвам преди да е завряла.

Оставям всички вкусове и аромати да си поемат и чак тогава сервирам.

Ако се чудите защо супата е с такъв оранжев вид, то комбинацията между моркови, които са задушени още в началото в масло и после заквасената сметана правят такива чудни цветове.




    Заквасената сметана, която използвам и много, много харесвам.На горещ сладкиш лъжица от тази сметана може да ви просълзи от кеф, а в супи е разкошна добавка.На мен лично вкусът и се доближава повече до каймака.Купувам я от Берьозка.








Няма коментари:

Публикуване на коментар