Страници

неделя, 16 октомври 2016 г.

Ябълков коблер/крамбъл



      В сезона на откъснатите от дървото ябълки просто няма как да не направя някакъв сладкиш с тях.Естествено вярна на себе си трябваше да е нещо лесно и си мислех дали да е коблер или крамбъл.Освен, че се приготвят бързо и лесно, имат такива готини имена.Направо ми идва да повтарям крамбъл и коблер непрекъснато.В края на краищата се получи нещо комбинирано, но признавам си много вкусно.Признавам, защото аз обикновено сладкиши с плодове не обичам.До този момент харесвах само ябълковия сладкиш на майка:



Основната идея и рецепта я взех от Йоли: Ябълков коблер на Йоли 


Рецептата съм я описвала първо през 2016 година, като сега я осъвременявам и като продукти и като визия:

Това е един малък крамбъл/коблер.Имайте предвид обаче, че той се сервира със заквасена сметана и това удвоява порцията.

Какво е необходимо за плодовата част: 

ябълки - 250 грама в нарязано състояние
масло - 40 грама
лимонов сок - 2 супени лъжици
брашно - 2 супени лъжици
кафява захар (аз използвам мусковадо, но ако нямате или не обичате кафява, сложете си нормална бяла захар) - 3 препълнени супени лъжици (ако ябълките са кисели може и повече)
микс от т.нар.коледни подправки
 (канела, джинджифил, индийско орехче...всякакви ваши любими комбинации.Ако нямате или не обичате такива сложете само канела)
ябълков сайдер/вода - 1 кафяна чашка 
(разбира се рядко имам сайдер, повечето пъти използвам вода, но ако някога имате под ръка да знаете,че става много вкусно)

Какво е необходимо за тестото:

2 бр. яйца (размер L са моите)
3 супени лъжици бяла захар
разтопено масло - 40 грама
брашно - 3 супени лъжици
бакпулвер - 1 чаена лъжичка
ванилия

малко масло за намазване на готовия сладкиш ( аз го намазах директно с пакетчето)




Приготвяне на плодовата част:
  • В съд изсипваме ябълките разбъркани с лимоновия сок  и пускаме котлона, прибавяме маслото и разбъркваме.
  • Прибавяме захарта, разбъркваме.
  • Прибавяме брашното, разбъркваме.
  • Прибавяме сайдера (водата) и разбъркваме.
  • Накрая поръсваме с канела или микс от подправки
  • Готовата смес изсипваме в съд за печене.

Приготвяне на тестяната част: 

  • Разбиваме яйцата със захарта и маслото, добавяме брашното с бакпулвера и ванилията.
  • Разбъркваме тестото с тел, не е необходимо да е абсолютно гладко и го изливаме върху ябълките.Сместа е гъста.Някъде не заливат изцяло плодовете, а с лъжица слагат от тестото само на места, но на мен ми харесва да е покрито всичко.
  • Печем на 200 градуса докато хване златиста коричка.
  • Проверяваме все пак със шиш или нож
  • Веднага след като го извадим още горещ го намазваме с масло (около една чаена лъжичка приблизително, защото аз намазах направо с пакетчето)
  • По желание, но според мен е излишно сладко това, може да поръсите с пудра захар.
  • Сервирайте със заквасена сметана.Може би бихте предпочели сладолед или бита сметана, но аз ви съветвам да пробвате със заквасена.Идеално се допълва със сладкия сладкиш.








Снимки 2016 година, защото е хубаво да си знам как съм започнала:





















4 коментара:

  1. Изглежда лесно за приготвяне и апетитно за хапване. Поздравления и за снимките!

    ОтговорИзтриване
  2. браво много е хубаво Всички чецепти на йоли са сполучливи Пепа Ракарова
















    ОтговорИзтриване