Основната идея и рецепта я взех от Йоли: Ябълков коблер на Йоли
Рецептата съм я описвала първо през 2016 година, като сега я осъвременявам и като продукти и като визия:
Това е един малък крамбъл/коблер.Имайте предвид обаче, че той се сервира със заквасена сметана и това удвоява порцията.
Какво е необходимо за плодовата част:
ябълки - 250 грама в нарязано състояние
масло - 40 грама
лимонов сок - 2 супени лъжици
брашно - 2 супени лъжици
кафява захар (аз използвам мусковадо, но ако нямате или не обичате кафява, сложете си нормална бяла захар) - 3 препълнени супени лъжици (ако ябълките са кисели може и повече)
микс от т.нар.коледни подправки
(канела, джинджифил, индийско орехче...всякакви ваши любими комбинации.Ако нямате или не обичате такива сложете само канела)
ябълков сайдер/вода - 1 кафяна чашка
(разбира се рядко имам сайдер, повечето пъти използвам вода, но ако някога имате под ръка да знаете,че става много вкусно)
Какво е необходимо за тестото:
2 бр. яйца (размер L са моите)
3 супени лъжици бяла захар
разтопено масло - 40 грама
брашно - 3 супени лъжици
бакпулвер - 1 чаена лъжичка
ванилия
малко масло за намазване на готовия сладкиш ( аз го намазах директно с пакетчето)
Приготвяне на плодовата част:
- В съд изсипваме ябълките разбъркани с лимоновия сок и пускаме котлона, прибавяме маслото и разбъркваме.
- Прибавяме захарта, разбъркваме.
- Прибавяме брашното, разбъркваме.
- Прибавяме сайдера (водата) и разбъркваме.
- Накрая поръсваме с канела или микс от подправки
- Готовата смес изсипваме в съд за печене.
- Разбиваме яйцата със захарта и маслото, добавяме брашното с бакпулвера и ванилията.
- Разбъркваме тестото с тел, не е необходимо да е абсолютно гладко и го изливаме върху ябълките.Сместа е гъста.Някъде не заливат изцяло плодовете, а с лъжица слагат от тестото само на места, но на мен ми харесва да е покрито всичко.
- Печем на 200 градуса докато хване златиста коричка.
- Проверяваме все пак със шиш или нож
- Веднага след като го извадим още горещ го намазваме с масло (около една чаена лъжичка приблизително, защото аз намазах направо с пакетчето)
- По желание, но според мен е излишно сладко това, може да поръсите с пудра захар.
- Сервирайте със заквасена сметана.Може би бихте предпочели сладолед или бита сметана, но аз ви съветвам да пробвате със заквасена.Идеално се допълва със сладкия сладкиш.
Изглежда лесно за приготвяне и апетитно за хапване. Поздравления и за снимките!
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Не е труден наистина.Малък и сладък :)
Изтриванебраво много е хубаво Всички чецепти на йоли са сполучливи Пепа Ракарова
ОтговорИзтриванеТака е, благодаря :)
Изтриване