Страници

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Попска яхния със свинско месо в гювеч



    Ооо да, вкусно и по нашенски. Да импровизирам е забавно, но да готвя изпитани традиционни рецепти е просто удоволствие.Този път не правих ястие с налични продукти както ми се случва в повечето случаи, а купих продукти заради точно тази яхния.
    За да е попската яхния попска ви трябват цели лукчета, а най-подходящи за това са балучките.Тях няма да ги намерите в супермаркетите, а по пазарите.Най често са в торбички строени в редици по сергиите.
    За уточнение балучката е дребен лук, но по-голям от арпаджика и е точно за този вид яхния.
    А защо е наречена така тази яхния, най-вероятно и поповете не знаят.




Какво е необходимо:

месо /моето е свинско от плешка/ - 400 грама
лукчета балучка - около 500 грама
една глава нормален лук
олио - една кафяна чашка
(ориентировъчно имайте толкова, но ще сложите според това колко е мазно месото)
десетина скилидки чесън
червен пипер - 1 супена лъжица
доматено пюре/паста/ - 2 супени лъжици
червено вино - една чаена чаша
сол,зърна черен пипер, бахар ако обичате, дафинов лист




  • Първото най-важно нещо в приготвянето на попската яхния е да се обелят и бланшират лукчетата.След толкова литри проляти сълзи в беленето на лукчетата, най накрая в един момент аз ги разплаках.Както са цели и необелени ги пуснах във вряща вода за минута, после в студена и обелих.Без сълзи, без други работи.Само дърпах кожата и отстранявах краищата.
  • В друга вода с щипка сол пускам лукчетата и чакам да заври.После ги изплаквам добре от мътната вода.Така се премахва трапчивия вкус и миризма на лука и остава само неговата сладост.Важния момент тук е да не преварявате лука още докато го подготвяте, защото той ще се готви още и искаме балучките възможно най-цели, а не да се разпаднат.
  • Нарязвам на ситно главата обикновен лук.Запържвам я в половината олио, добавям две супени лъжици доматено пюре, супена лъжица червен пипер.Пускам и скилидките чесън.Разбърквам и заливам с вино.Когато виното кипне, свалям от котлона.
  • Месото нарязвам на малки парчета, големината е горе долу колкото балучките.
  • В някои рецепти запържват месото, но аз не го правя.
  • Нареждам месото в гювеч, добавям балучките и заливам със запържения лук, чесъна и виното.Заливам с вода до средата на лукчетата или според порциите.Ако месото не е мазно, поръсвате с още олио 
  • Поръсвам с десетина зърна черен пипер, едно две зърна бахар, закщото го обичам в комбинация с черен пипер и дафинов лист 
  • Пускам и един дафинов лист, посолявам отгоре.
  • Слагам капака и пъхам в студена фурна.Пускам на 220 градуса и след около час проверявам.Разбира се, може да използвате и обикновена тавичка с капак, тогава може да сложите ястието да се пече в загрята фурна.
  • Когато месото е готово и остане на мазнина,ястието е готово.
  • С туршия или салата и топъл хляб... Да ви е сладко!











Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога да се запознаем:










Няма коментари:

Публикуване на коментар