Страници

четвъртък, 2 февруари 2017 г.

Попска яхния със свинско месо в гювеч


    Ооо да,вкусно и по нашенски. Да импровизирам е забавно,но да готвя изпитани традиционни рецепти е просто удоволствие.Този път не правих ястие с налични продукти както ми се случва в повечето случаи,а купих продукти заради точно тази яхния.
    За да е попската яхния попска ви трябват цели лукчета,а най подходящи за това са балучките.Няма да ги намерите в супермаркетите,а по пазарите.Най често са в торбички строени в редици по сергиите.
    За уточнение балучката е дребен лук,но по-голям от арпаджика и е точно за този вид яхния.
    А защо е наречена така тази яхния,най-вероятно и поповете не знаят.


Какво е необходимо:

месо /моето е свинско от плешка/ - 400 грама
лукчета балучка - около 500 грама
една глава нормален лук
олио - една кафяна чашка
(ако месото е по-мазно по-малко)
десетина скилидки чесън
червен пипер - 1 супена лъжица
доматено пюре/паста/ - 2 супени лъжици
червено вино - една чаена чаша
сол,зърна черен пипер,дафинов лист

  • Първото най-важно нещо в приготвянето на попската яхния е да се обелят и бланшират лукчетата.
  • Във вряла вода с щипка сол пускам лукчетата и когато отново заври оставям около две минути.Сменям водата и повтарям процедурата.Сменете поне две води.Така се премахва трапчивия вкус и миризма на лука и остава само неговата сладост.
  • Докато белите лукчетата и нещо ви тежи,поплачете си ;)
  • Нарязвам на ситно главата обикновен лук.Запържвам я в половината олио,добавям две супени лъжици доматено пюре,супена лъжица червен пипер.Пускам и скилидките чесън.Разбърквам и заливам с вино.Когато виното кипне,свалям от котлона.
  • Месото нарязвам на малки парчета,големината е горе долу колкото балучките.
  • В някои рецепти запържват месото,но аз не го правя.
  • Нареждам месото в гювеч,добавям балучките и заливам със запържения лук,чесъна и виното.Заливам с вода до средата на лукчетата или според порциите.
  • Поръсвам с десетина зърна черен пипер,пускам един дафинов лист,посолявам отгоре.
  • Слагам капака и пъхам в студена фурна.Пускам на 220 градуса и след около час проверявам.
  • Когато месото е готово и остане на мазнина,ястието е готово.
  • С туршия и топъл хляб...Да ви е сладко!






Заповядайте и във Фейсбук:


Няма коментари:

Публикуване на коментар