Страници

четвъртък, 26 септември 2019 г.

Печен джолан с бира и картофки

   Така се случи, че купих джолан и тъкмо когато се чудех какво да го правя и се бях засилила към най-любимото ястие с него у нас, със сини сливи и картофи, Пепи от един любим блог слага пред очите ми печени джолани.И ето как моя джолан реши да се напие с бира.

Оригиналната рецепта, която ме вдъхнови: Печен свински джолан с бира от "Храна за мойте канибали"


Какво използвах аз:

заден джолан
 лека/безалкохолна бира
четвърт чаена чаша соев сос
риган
червен пипер
сол
картофи

хартия за печене


  • Джоланчо, който си е едно доста голямо парче, беше натрит със сол, риган и червен пипер в разни количества по една чаена лъжица.
  • Постоя около час в хладилника.
  • Сложих го в тавичката.
  • Намокрих хартия за печене с бира.Буквално я накиснах и така покрих цялото парче месо.
  • Около джолана излях чаена чаша бира и четвърт на същата чаша соев сос.
  • Бирата ми е безалкохолна "Загорка" и го споменавам, защото това лято си правихме нещо като дегустация на нулевите бири и тази имаше най-приятен вкус и аромат.Затова реших да използвам нея, но вие си решете според ващия вкус.Само не използвайте тъмна, силна и горчива бира.Но както виното, не използвайте бира която не пиете.
  • Цялата тавичка омотах във фолио.Имайте предвид,че като почне да се пече целия джолан, той може да "цъфне" и така да избута фолиото.Затова много добре го закрепете за тавичката.
  • Аз нямам нито нерви, нито време да променям градуси, още повече че беше и работен ден и докато се печеше месото излизах поне два пъти.Затова час и малко го пекох на 220 градуса и още два часа на 200 градуса.
  • Малко след втория час, махнах фолиото и залях върху хартията с която се гушка джолана още една чаша бира и около него нарязах картофи на по-големи парчета.Завих пак с фолиото и допекох още час.
  • Накрая махнах и фолиото и хартията и пекох десетина минути, но първо хубво го залях с бирен сос, за да няма никаква опасност да изсъхне.
  • Наистина с хартия стана много сочно това месо и цялото имаше дъх на бирата и подправките без да е натрапчиво тяхното участие.


Още рецепти за печено месо:

Неделно свинско печено

Пържоли с гъбен сос

Пияни пържоли на фурна

Пържоли с кашкавал върху чесново картофено пюре







Няма коментари:

Публикуване на коментар