Ако имате пържоли и вино,обяда или вечерята вече са почти готови.Печете и вдигате наздравици.Понякога обаче не е лошо да внесем малко разнообразие и различни миризми в къщи.
Винаги взимам вратни пържоли.Дори само на скара без нищо стават крехки и сочни,а когато имат марината са неустоими.Взимам ги с кост,която после изрязвам с част от месото и правя една много вкусна супа с тези да ги наречем остатъци.
Какво ви е необходимо(за 3 порции)
- вратни пържоли - 3 броя
- червено вино - 120 мл
- вода - 60 мл или половината на виното,което ще използвате
- чесън - една не много голяма глава
- сос "Уорчестър" - 6 супени лъжици
- зехтин -2 супени лъжици
- ябълка
- сол
- Счукваме чесъна с щипка сол за да не хвърчат скилидките из кухнята
- Добавяме сос "Уорчестър" и зехтин
- За да имате крехки пържолки,удряйте им по един чук преди печене.
- Нареждаме пържолите в гювеч или друг съд за печене с капак Ако нямате такъв,завивате с фолио и то ще свърши тази работа.Имайте предвид,че времето за печене което посочвам е при използване на гювеч.
- Намазваме пържолите с маринатата и нареждаме нарязана ябълка около тях.
- Заливаме с виното и водата,поръсваме с щипка сол.
- Слагаме гювеча в студена фурна и пускаме на 200 градуса
- След около два часа (ако са по тънки може и да са готови по-рано) махаме капака.Аз ги оставям десетина минути в изключена фурна да се изпари от течността.
- Прехвърляме пържолките в друг съд и ги оставяме на топло
- Течноста от гювеча изливаме в тенджерка,намачкваме ябълката и добавяме една чаена лъжица брашно.Бъркаме докато се получи хубав сос.Посоляваме,ако е необходимо.
- Ако количеството на соса ви е малко,добавете още вода или вино (ако обичате трапчивия му вкус)
- Сервираме пържолките залети със соса.
- Гарнитурата е по желание.
- Обикновено ястията с червено вино не стават много красиви накрая,затова трябва да имат нещо цветно за гарнитура.Аз задушавам в малко масло зеленчуци,които преди това съм приготвила на пара.Може да ги сервирате и върху картофено пюре.
Няма коментари:
Публикуване на коментар