Страници

неделя, 14 февруари 2016 г.

Класика в жанра - пържолки с гъбен сос

 

   Напоследък всички все повече експериментираме в кухнята.Както за да си разнообразим храната,така и поради факта, че на пазара има все повече нови и нови продукти,всякакви екзотични плодове и зеленчуци,които просто предизвикват да ги изпробва човек.
  Понякога обаче не е лошо да се върнем към класическите ретро рецепти,които толкова сме обичали през годините,та чак са ни втръсвали.
  Пържоли печени на фурна и залети с гъбен сос е първото ястие,за което се сещам като най-традиционно в кухнята на нашите.За празници или в неделя за обяд когато всички са в къщи,тавата с пържоли беше във фурната.Ретро изпълнение,без маринати,без вино,без сложнотии,а накрая винаги си облизвахме пръстите.Този вариант искам да ви предложа днес.



Какво е необходимо 

вратни пържоли - 6 броя
вода - една чаена чаша,може и повече
гъби - 250 грама
масло - една супена лъжица
брашно - 2 супени лъжици
сол и черен пипер

по желание сухи гъби за повече аромат - около една супена лъжица 
(това вече е мое съвременно допълнение)


  • Начуквам пържолите (ако са по-дебели) и ги поръсвам със сол и прясно смлян черен пипер и оставям така няколко часа.
  • Подреждам ги в тава,заливам с една чаена чаша вода.Ако съда ви за печене е по голям,налейте вода така че да се покрие дъното (не пържолите).
  • Завивам с фолио и пека на 200 градуса 30-35 минути.Тъй като обикновено избирам по тънки пържоли,времето е напълно достатъчно,но разбира се не пречи да ги проверите.
  • Пържолите са вратни и не добавям никаква мазнина.
  • Когато са готови прехвърлям течността в друг съд,а пържолите оставям във фурната.
  • В тиган разтопявам масло,добавям брашното и бъркам за да не се получат топчета.Добавям течността в която се пекоха пържолите,нарязаните гъби и оставям няколко минути докато се получи гладък сос.Само ако е необходимо посолявам,но обикновено течността от печенето има солта от пържолите и тази сол е достатъчна.
  • Соса не трябва да е много сгъстен,тъй като допълнително ще се сгъсти във фурната.Затова ако течността от тавата е малко,добавете вода.
  • С този сос заливам пържолите и връщам във фурната.
  • Ако имате микс от сушени гъби,стривате на ситно и поръсвате.Това е само по желание и по наличност и е моето съвременно допълнение към ретро рецептата.
  • Пека още пет-шест минути,изключвам фурната и оставям десет минути вътре на топло да се смесят всички вкусове.
  • Ако са ви останали гъбки,може да ги напълните с някакво сирене (топено,пушено,синьо,смесено или с кашкавал) и да ги сложите към пържолите да се изпекат.
  • При сервиране поръсвам с още прясно смлян черен пипер от старата мелничка.




Ако рецептите,които споделям ви харесват,споделяйте ги и вие.

Заповядайте при мен и във Фейсбук страничката на блога,където се случват още повече рецепти и истории:





Няма коментари:

Публикуване на коментар