Този десерт се получи благодарение на любезното съдействие на една нова чиния за кекс, която си купих и която исках да използвам възможно най-скоро.Поради тази причина той е печен в тясна тавичка, но може да е във всякаква.Дори си мисля, че в една по широка ще е още по интересен.
За тези от вас, които са си помислили, че това е някакъв сложен сладкиш искам веднага да ги успокоя, че това си е един най-обикновен кекс с една много необикновена коричка, която се прави лесно.Тя има обаче един сериозен проблем и това е, че има опасност да изядете сместта за нея още преди да сте я разпределили върху кексовата смес.Защото тя е неустоимо вкусна и ароматна, прибавете и маслена и съвсем сериозно ви казвам да внимавате като облизвате лъжицата да не се разсеяте и да си гребнете и от плънката.
Идеята за сладкиша дойде от тази рецепта http://fedorcka.blogspot.com/2020/08/blog-post_22.html
В действителност, аз използвах само идеята за ореховата част, а кексовата смес си е моята рецепта, която използвам.Аз съм привърженик на кексовете с прясно мляко или обикновена вода, с кисело мляко нещо не са ми много по вкуса и не ми се получават така добре както тези с прясно и вода.Затова изобщо не го мислих как да бъде основната част на сладкиша.Понякога нещо обикновено върши прекрасна работа с малко разкрасяване или добавяне на нещо интересно както е в случая нашата орехова коричка.
Какво използвах:
/чашата ми е малка с вместимост 150ml/
две яйца
една чаена чаша захар
три супени лъжици олио
една чаена чаша прясно мляко
чаена лъжичка бакпулвер
бурбонска ванилова захар / лимонови корички
две чаени чаши брашно
/възможно е да ви потрябва още една супена лъжица, зависи от яйцата/
щипка сол
За ореховата коричка:
една чаена чаша натрошени орехи
/не ги смилайте, а натрошете за да се усещат и изпекат, което ще добави и допълнителен аромат на печени ядки/
една перпълнена лъжица кафява захар мусковадо
/ и нормална кафява става/
супена лъжица канела
40 грама меко масло
щипка сол
- Разбиваме си яцата със захарта, добавяме олиото прясното мляко, ванилията и лимоновите корички (тези лимонови корички са готови купени, защото много ги харесвам, ако си правите вие не прекалявайте с количеството, осколо една пълна чаена лъжичка е достатъчна)
- Накрая добавяме брашното с бакпулвера и щипката сол.Нарочно съм ви написала, че може да ви потрябва още малко, трябва да получите гъста смес като за кекс.Нищо необикновено и сложно.
- В отделен съд смесете размекнато масло с кафява захар, канела, щипка сол и орехите.Хубаво размесвате и се стараете да не прекалите с опитването.
- В тавичка сагате хартия за печене и изливате кексовата смес.С помоща на лъжица слагате на места от ореховата смес и съвсем леко натискате.
- Тънкостта при кексовете в които има някакви добавки е по бавното печене.Ако беше обикновен кекс щях да си го засиля на 200 и да не се занимавам.Тук обаче свалих скарата на печката на най-долното място и пуснах фурната а се загрее до 180 градуса.
- Слагате тавичката в горещата фурна и след 30 минути проверете.С шиш или нож както ви е удобно.Проверете на няколко места защото ореховата смес на места "слиза" по надолу и малко ще забави печенето.
- Уточнение: Ореховата смес не я изливате отгоре а нареждате с лъжица по малко.Покривате почти цялата повърхност, но трябва да севижда и кексовата част, която ще се надигне малко около орехите и ще се изпече добре.
Светле,
ОтговорИзтриванетази порцеланова чиния за кекс е страхотна.Чудесен е и кекса разбира се.Прекрасни снимки и представяне.
Записвам рецептата за проба.При мен пък винаги се получават кексовете с кисело мляко.Почти не използвам прясно.Явно това е въпрос на навици и налични рецепти.
Поздрави, здраве и благословение !
Благодаря, Ели! Затова е хубаво да има различни рецепти, всеки да си познае своята :) Здраве и на теб!
Изтриване