Страници

четвъртък, 12 септември 2019 г.

Лятна плакия с риба

   
   Малко се замислих над името, дали е правилно.Първоначално имах идеята да е лятна печена риба или нещо подобно.После се сетих за шарана плакия, който правим през зимата и че когато видя риба и лук винаги си мисля, че е плакия.Та така... 



Какво използвах:

риба / две шайби толостолоб /

три големи глави лук 
скилидки чесън
шарени чушки
магданоз
сол и черен пипер
четвърт чаена чаша бяло вино
олио 



   Според мен това ястие ще е страхотно с каквато и риба да използвате.Не само нарязана, а и цяла.
  • Рибата се измива, почиства и поръсва със сол и черен пипер.
  • В тиган или тенджера задушаваме в малко олио нарязани на едро лука, чесъна, чушките.Не ги готвим, а буквално след едно две разбърквания заливаме с малко бяло вино.
  • Нареждате рибата в намазнена тавичка и покривате със зеленчуците.Налейте и съвсем малко вода.
  • Покриваме с фолио и печем в загрята на 200 градуса фурна ( моята е с включен вентилатор) за около половин час.Печенето зависи от дебелината на рибата, затова проверете с нож.Ако той минава леко, готова е.
  • Изключваме фурната, но оставяме вътре особено ако има прекалено много течност.
  • Аз оставям вентилатора за известно време.
  • Добре е, течността да се изпари.Ако искате дори запечете открита рибата като поръсите с малко мазнина отгоре.

   Аз както винаги не слагам много подправки.Харесвами да усещам свежия вкус на зеленчуците и лееееко тръпчивия вкус на виното, което обаче е приятно и заради мазнината в плънката.В плакията се слага дафинов лист, но реших, че той само ще ми развали зеленчуковия вкус.Затова така...

   Допълнение: Случайно ми остана едно парче с плънка, което опитах след няколко часа.Казвам ви, беше още по вкусна, дори и студена.Рибата беше попила цялата свежест на зеленчуците.Така, че ако не ви е спешна, оставете я малко да си почине след като я извадите от фурната.




Ако искате да опитате как правим и шаран плакия у нас, ето рецептата:

Шаран плакия

Ако искате да пробвате различни сосове към печен/пържен/грилован шаран, ето ви моите любими:

Един шаран, две ястия ,три соса

И една много бърза рибка на тиган с маслено-лимонов сос:

Риба с маслено-лимонов сос на тиган

Ако пък обичате варианти на риба на фурна с лук, това е една просто прекрасна пъстърва:

Ароматна пълнена пъстърва на фурна










2 коментара:

  1. Чудесна рибка! В снимките ти още се усеща лято, макар, че при нас вече се заесени:). Не съм чела подробно за плакията, но ми прилича на такава. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В плакията има лук, та оттам...Иначе си е свежа риба със зеленчуци :)

      Изтриване