Скъпа моя приятелка беше в Англия и тези дни покрай нея съм на английска вълна, защото тя ми разказва толкова интересни неща и за хората и за храната и за местата където бяха, че да ви кажа все едно бях с нея там.
Разбира се, няма да сме си ние двете, ако не обсъдим и храната, която са опитвали, а те са опитали баш традиционните ястия на англичаните и то може би защото са ги опитали в заведения, които не са туристически, а места където местните хора си обядват или вечерят.Според мен едно място не си го видял истински, където и да е то, дори в съседния град, ако не си опитал и традиционните му ястия.
Едно такова типично английско ястие е неделното печено, което разбира се на Острова го наричат по английски Sunday roast.Неделното печено, не е толкова рецепта колкото национална традиция да се яде точно печено месо.То си има вековна история, като повечето типично английски неща.Пече се бавно и дълго, толкова колкото им трябвало на англичаните да отидат на църква в неделя, а когато се приберат да ги чака готово вкусно месо.В началото е било телешко, но сега се предлагало и с агнешко и свинско и пилешко.Сервира се задължително със зеленчуци най-вече кореноплодни, със сос грейви, приготвен от печенето на месото и не на последно място с йоркширски пудинг.
Моето неделно печено съобразявайки се с участниците в изяждането му се получи така:
Какво използвах:
свинска плешка - около 800 грама
чесън - 5-6 скилидки
кимион на прах - 1 супена лъжица
червен пипер - 1 супена лъжица
кайенски червен пипер (по желание или заменете с лют червен пипер) - 1 чаена лъжичка
сол - 1 супена лъжица
олио - 1 кафяна чашка
лук - 2-3 глави
Парчето месо не е особено голямо,тъй като предвиждах да има и гарнитури.
С около една супена лъжица олио намазах дъното на гювеча.Гювеча ми беше подръка затова използвах него,но разбира се йенски съд или тавичка,които да се покрият с фолио ще свършат същата работа.
Наредих нарязани на дебели парчета глави лук по цялото дъно и ги посолих отгоре.
Приготвих марината за месото.Счуках чесъна и го смесих с червен пипер,кимион,сол и олио.Щипка кайенски червен пипер за пикантност.
Разбърках добре и с тази смес намаза парчето месо от всички страни.
Сложих месото върху лука.
В съда в който приготвих маринатата налях около една чаена чаена чаша вода и така отмих останалата марината и залях около месото.
Сложих капака и гювеча отиде във фурната.Включих фурната на 250 градуса с вентилатор и оставих за около час.После намалих на 190 градуса и пекох още час и половина.
*Печенето зависи от формата и големината на парчето, затова след час на 250 градуса е добре да се провери с нож.Ако минава лесно като в масло,месото е готово.Ако се усети натиск,трябва му още.
Моето печене продължи дълго, защото започна от студена фурна заради глинения съд.Ако печете в нормална тавичка и сложите в загрята фурна, проверете месото след час.
Готовото месо прехвърлих в затоплен съд и покрих добре за да не изсъхва и да не изстива и го оставих да си почива.
Докато печеното беше в почивка,извадих и намачках лука,който се пече с месото.Прехвърлих в тиган и разредих с малко топла вода (може да пробвате с вино) и като кипна пресипах в сосиера.
Ако печете в тава,това може да стане и там.Така ще се използва всичко налично от печеното.
За по добър външен вид лука може да се пасира и прецеди,но аз обичам печен лук и не ми пречат парченцата,затова само го намачках.
Сервирах със задушени на пара зелен боб и моркови.
И за да е в тон с английските традиции,докато печеното месо си почиваше,приготвих йоркширкски пудинг.
Йоркширски пудинг:
2 яйца
150 грама брашно
150ml прясно мляко
щипка сол
мазнина за намазване на тавичка за мъфини
Разбиват се яйцата,добавя се прясното мляко.Отгоре се пресява брашно,щипка сол и се прави гладка смес.
Намазва се тавичката за мъфини с олио и се слага така в загрята на поне 250 градуса фурна
Моята беше гореща от печеното и се възползвах.
След десетина минути тавичката се изважда и формите се напълват до средата.Пекат се при 200 градуса около 20 минути.Трябва да се надигнат по краищата и да останат хлътнали в средата.Моите не се получиха съвсем надигнати,ще трябва да осъвършенствам приготвянето по нататък.
От това количество се получиха 10 пудинга,а вкуса е нещо като печена пухкава тиганица и топли допълват порцията вместо хляб.
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар