Държа да отбележа,че нямам представа дали начина, по който правя омлети отговаря на изисквания,учебници,рецептурници или където там пишат за омлетите.Както и с другите ястия,за мен е важен крайния резултат и вкуса.А моите омлети винаги ми се получават.Ами да,хваля си се.Много неща не мога да правя,но омлети да и днес докато си правех един обикновен със сирене,реших че трябва да ви споделя как ги правя.
Има няколко важни условия за получаването на хубав омлет.
- незалепващ тиган
Преди време ми подариха едно малко тиганче на Делимано и сега си го използвам предимно за омлети.Преди него използвах тефлоново,така че важното е дъното да е незалепващо.Освен,че лесно се обръщат няма нужда от много мазнина.
-капак
Капака може да не е на тигана,както в моя случай.Така се случи,че капака на една тенджера "заспа" на тиганчето ми.Не мога да обясня научно наличието на капак,но и той е важно условие.
-да се разбие точно преди да се сложи в нагорещения тиган
Истината е,че не разбрах веднага,че това е важно условие за хубавия и най-важното пухкав омлет.Понеже омлетите винаги се правят набързо,така се случваше че разбивах всичко и слагах в тигана.Докато веднъж не се наложи да свърша нещо друго и разбитите яйца постояха известно време.Тогава омлета стана плосък като палачинка.Важно е разбивайки да вкарате въздух и после омлета е като облак.
-ако добавяте други продукти ги слагате в купата при разбъркването.
Не ги слагате предварително или после отгоре.Ако някой от продуктите изисква обработка,например лук,изпържвате го предварително,охлаждате и добавяте съм суровата яйчена смес.
-въпреки това,че тигана е незалепващ е важно да има дори капка мазнина
В моя тиган слагам около една кафяна лъжичка.Ако и това ви е много оберете с готварска хартия или салфетка,но не избърсвайте, а замажете.
-температурата трябва да е средна,може да е силен огъня докато загрее тигана,но после докато се приготвя омлета,котлона трябва да е намален.
Не ги слагате предварително или после отгоре.Ако някой от продуктите изисква обработка,например лук,изпържвате го предварително,охлаждате и добавяте съм суровата яйчена смес.
-въпреки това,че тигана е незалепващ е важно да има дори капка мазнина
В моя тиган слагам около една кафяна лъжичка.Ако и това ви е много оберете с готварска хартия или салфетка,но не избърсвайте, а замажете.
-температурата трябва да е средна,може да е силен огъня докато загрее тигана,но после докато се приготвя омлета,котлона трябва да е намален.
В моя малък тиган за един нормален омлет използвам следните основни продукти:
-яйца - два броя
-прясно мляко - 1 супена лъжица
-щипка сол
-зехтин или олио, които капвам в тигана - около 1 каф.лъжичка
Всякакви други добавки като сирене,кашкавал,чушки,колбас се преценяват така, че да не са в количество по голямо от разбитите яйца(в такъв случай по добре да се направи фритата)
- В купа чуквам двете яйцата,добавям прясното мляко и малко сол.
- Включвам котлона и капвам в тигана зехтин (може и олио или да се натрие с масло).
- Когато тигана се нагрее,разбивам продуктите в купата и веднага ги изливам в тигана.
- Капака се слага също веднага.
- След две-три минути махам капака,повдигам крайчето на омлета и ако има вече коричка с помоща на голяма решетъчна лъжица или лопатка или и двете обръщам омлета.
- Няма да се пречупи.Щом отдолу се е запекъл,действайте смело.Той вече е стегнал и дори да се огъне,после ще го оправите с вилица.
- За първи опит може да го прегънете и с вилица да издърпате края.
- Ако още се съмнявате че ще се справите както мен в началото,има и един много лесен начин при който омлета се запазва цял.
- Взимате една чиния и плъзгате омлета в нея.Тук се разбира колко полезно нещо е тигана да е незалепващ,защото омлета буквално сам тръгва.
- После захлюпвате чинията и омлета пада върху неизпечената страна.
- Вече няма нужда от капак и след минута сервирате идеален,пухкав омлет.
Омлет със спанак
Ако е бейби спанак няма нужда от бланширане,само измивате и нарязвате.Ако е голям топнете го за минута две в гореща вода и отцедете много,ама много добре.
Нарязания спанак прибавяте в разбитите яйца и мляко и отново разбърквате.Дори да не може да се разбърква,с вилица разбутайте сместа два три пъти за да вкарате въздух.
Останалото е както при обикновения омлет.
Омлет като тортиля с картофи и пресен лук
За един омлет ви трябва един сварен картоф и два стръка пресен лук.В малко зехтин задушавате нарязания лук и намакчан или нарязан на кубчета картоф.
В купа разбиваме яйцата,млякото и щипка сол.Прибавяме лука и картофите.Разбъркваме с вилица както се разбрахме за да влезе въздух и изливаме в тигана.
А най-добрите омлети се получават от домашни яйца,по възможност снесени от доволни и щастливи кокошки (двете не винаги са свързани) :)
Ако историите,които разказвам и рецептите,които споделям са Ви интересни заповядайте при мен и във Фейсбук:
Няма коментари:
Публикуване на коментар