Страници

петък, 10 май 2019 г.

Запеканка / фритата с тиквички и сирене



   Преди време една приятелка ми се обажда по телефона с новината, че в магазина намалили някаква джаджа на Делимано и ако искам да ми вземе и на мене, защото тя ще купува на половината си рода.Настъргвало, кълцало, много било удобно.Е, като пък е чак толкова хубаво и още повече намалено, съгласих се.Да, за някои неща съм скръндза и то най-вече за такива дето се купуват в еуфория, ползват се два-три пъти и хайде в шкафа за следващите поколения.В интерес на истината, аз досега не съм го ползвала, но майка ми много си го хареса и аз й го отстъпих да си прави краставичките за таратор с него.Дори имам подозрение, че прави промишлени количества таратор само и само за да си ползва тая джаджа.Както и да е, днес докато се чудех как да използвам няколко тиквички, си помислих дали да не го използвам този уред за да  си накълцам тиквичките за запеканка.Защото ми се върти в главата една рецепта, но тя е с настъргани тиквички, а аз и рендето гледаме да се избягваме, че почти винаги има ранени от срещата ни.Не е нарочно, внимавам, но то просто не ме обича и винаги ме наранява.




Какво използвах:

5 средно големи тиквички
половин връзка магданоз
няколко листенца джоджен
300 грама сирене
(моето е леко обезсолено, така ме преценете количеството)
2 яйца
супена лъжица прясно мляко
кашкавал

В последствие като видях какви продукти използвах, добавих в заглавието фритата, защото не слагам никакво брашно, дори и никаква мазнина, освен тази, която е в сиренето и кашкавала.


  • Нарязвате на кубчета, настъргвате или накълцвате тиквичките
  • Поръсете с малко сол, разбъркайте и хубаво отцедете от течността
  • Смесете тиквичките с натрошено сирене, нарязан магданоз и джоджен.
  • Добавете двете яйца и прясното мляко.Това е моята доза за идеален омлет и затова се придържах към това количество мляко на две яйца.
  • Изсипвате в съд за печене и печете на 220 градуса до готовност.
  • Накрая поръсвате с настърган кашкавал, изключете фурната и оставете само на вентилатор докато се разтопи и запече до коричка.
  • Оставете да се охлади за малко.Яде се топло, но не и горещо.
Запеканката / фритата пекох в съд, в който сложих хартия за печене, която освен, че ми спести по-сложно измиване, попи излишната течност.





Още идеи за приготвяне на тиквички:









Ако рецептите, които споделям ви харесват, ще съм Ви благодарна, ако ги споделяте и коментирате и вие.



Заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:




Джаджата, с която кълцах тиквичките:







2 коментара:

  1. Здравейте!Днес опитах рецептата. Получи се наистина страхотно!Хапнахме си фритатата със сос от кисело мляко и чесънче.. Ммм... Невероятно! Благодаря за лесната и вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване