Опитах се да възстановя по памет една яхния която баба ми правеше и сега като се осъзнах колко хляб топих докато я дегустирах, май съм се справила.Това е то като си бил злоядо дете и си наваксваш с храната на големи години.Да бях го яла едно време, щях да помня по-добре вкуса.Аз обаче мисля, че надминах не само баба, ами и себе си този път.Проста яхния, а се получи един такъв невероятен баланс от вкусове.Сладък лук, солени маслини и кисела нотка от резените лимон.
Първо и най-важно според мен е да имате хубави маслини.Аз купувам само натурални, защото при готвене черните добавят един химичен вкус, който аз лично не харесвам.Но всеки си знае какви си обича.Аз само споделям какви използвах в тази яхния.
Другото важно нещо е да имате на разположение хляб.Повярвайте ми, дали ще топите хапки или ще лапате с лъжица, отиват доста филийки.
Какво използвах:
половин килограм лук
две супени лъжици нарязани домати от консерва / или нарязан пресен домат
чаена лъжичка червен пипер
шепа натурални маслини
резенчета на половин лимон
сол
олио
Рязането на лук понякога може да е дейност с две значения.Използвате намалението да си поплачете и имате лук за яхния.
- Нарязания лук сложих в тенджера и залях с вода да се покрие, поръсих с малко олио.Сложих на котлона и оставих да омеква.
Ако вас не ви притеснява пърженето, сложете си олио и пържете до омекване.Аз обаче първо задушавам лука във вода с малко мазнина.Така съм си свикнала и за мен пак се получава добре.
- Когато лука се задуши /или запържи ако така ви е по вкусно/ добавих доматите и червения пипер.Залях с вода за да може все пак да има сос нашата яхния.
- Пуснах маслините и оставих десетина минути да се готви.Посолих малко, тъй като моите маслини не са много солени.
Ако искате да има по наситен маслинен вкус яхнията, преди да сложите маслините, натиснете ги с вилица.
- Нарязах лимона на много тънки резенчета и ги добавих в яхнията.Моите лимони са купени и затова им махнах кората.Ако вашите са си лично отгледани, кората няма да ви пречи.
- Поръсих с още олио отгоре и оставих още няколко минути да се готви.
Преди да сложите всички резени лимон, опитайте как ще ви е на вкус.На мен кисело ми харесва, но вие си преценете.Но задължително все пак опитайте яхнията и с лимон.
Ако яхнията ви е по-течна, а не обичате така, сгъстете с малко брашно.
Ако рецептата ви е харесала ще се радвам да коментирате и споделяте.
За още повече споделени рецепти и разказани истории заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар