Това ми е третия път когато го приготвям това пиленце.Първият беше по-скоро за проба,а втория изчезна преди изобщо да помисля за фотоапарат.Сега бях инструктирала никой да не го пипа докато не го покажа на широката общественост ;)
Аз си имах вече едно любимо печено пиле,онова което много често правя през лятото:
Запознайте се с другото ми (вече) любимо печено пиле:
Какво е необходимо: / по ред на използване/
пиле - не повече от килограм и половина
олио - две трети кафяна чашка
/може и зехтин/
/може и зехтин/
розмарин - една равна супена лъжица
сол - поне две равни супени лъжици
сока на един лимон
настъргана кора на същия този лимон
картофи
моркови
лук
цяла глава чесън
сол
масло - три супени лъжици
мащерка - равна супена лъжица
Допълнение: пробвах да е натрито само с микс от провансалски билки и стана божествено! Опитайте и така!
Тази рецепта изисква време.Не е като онова бързото пиле,което споменавам по-горе.Но с добра организация времето не се усеща.Може да го овкусите вечерта и да го печете на другия ден, но и три-четири часа пак са достатъчни.
- Разделяме пилето през средата.Може цялото пиле да е по красиво в тавата и на снимка,но разделено на половина и полегнало в тавата се пече по равномерно и пуска вкусни сокове върху зеленчуците с които ще се пече.
- Намазваме го обилно с олио/зехтин и втриваме достатъчно сол.Нека да има.Дори да ви се стори много,пак солете за да стигне навсякъде.
- Нарязваме на ситно розмарин и също го втриваме в цялото пиле.Ако използваме провансалски билки, те са си нарязани на ситно.
- Слагаме пилето в съд, в който ще постои известно време.
- Отгоре изстискваме сока на един лимон,настъргваме отгоре кората му,а самия лимон нарязваме на парчета,които слагаме под пилето.При мен пилето стои прибрано и лимона е вътре.
- Покриваме с найлоново фолио и оставяме в хладилника.Фолиото е важно,защото не е добре сурово месо да си стои така в хладилник.
- Когато наближи времето за печене нарязваме картофите, морковите, лука на големи и равни парчета.Разрязваме и една цяла глава чесън.
- Разпределяме ги в съд за печене.Посоляваме ги.
- Допълнение: може да се объркат в съда където е стояло пилето, така и върху тях ще попият аромати.
- Смесваме размекнато масло с мащерката.Със сместа хубаво намазваме пилето.Слагаме и под кожата.
Ако използвате провансалски билки, може да не използвате мащерка отделно, а да го намажете само с масло или да добавите още малко билки
Ако искате да си спестите маслото, напръскайте с олио или зехтин.
Ако искате да си спестите маслото, напръскайте с олио или зехтин.
- Поставяме пилето върху зеленчуците.Отгоре изливаме маринатата.Наливаме чаша вода, ако искате да има и сос.
- Парченцата от изстискания лимон ги оставям под пилето.
- Покриваме с фолио и слагаме в загрята на 200 градуса фурна.
- След час проверяваме.Ако е готово, махаме фолиото и оставяме да се запече отгоре.
- Когато е готово пилето го оставяме десетина минути на топло да почине и тогава го сервираме.
Никога не го сервирайте горещо, защото няма да усетите ароматите, а заради тях си играхме толкова много с пилето и го чакахме толкова дълго :)
А ако имате търпение да го изчакате един час,когато е само топло, гарантирам ви още по наситени вкусове и аромати.
Аромат във всяка хапка,а соса който се е образувал е просто неустоимо вкусен с много фин лимонов вкус и от самия лимон и от кората.
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:
Няма коментари:
Публикуване на коментар