Кавърмата е от тези ястия,за които всеки си има рецепта.Основата е една,но според наличности и въображение търпи промени.Може да се приготви с всякакво месо.Тази е пилешка и то не за друго,ами имах пилешки гърди и незнаех на какво да ги приготвя,а ми се хапваше манджа за топене,защото във фурната се печеше хляб.
Какво слагам аз в кавърмата за две порции:
пилешки гърди - един брой
две големи глави лук
две-три скилидки чесън
зелена чушка
три-четири гъбки
три супени лъжици олио
две супени лъжици доматено пюре или нарязан половин домат
чаена лъжица червен пипер
голяма щипка чубрица
сол
- Нарязваме всичко.
- В олио запържваме парчетата пиле.Тъй като при тях няма почти никаква мазнина може да се сложи още олио,защото какво е една кавърма без накрая да остане "на мазнина".
- Прибавяме лука,чесъна,гъбите и чушките и оставяме всичко да се задушава.Когато започнат да омекват прибавяме доматеното пюре или доматите,червения пипер,чубрицата.Разбъркваме добре и заливаме с две чаши вода.
- Разбъркваме,посоляваме и оставяме на слаб огън да си се готви.
- Ако обичате по-течно прибавете повече вода и сгъстете с брашно или натурално нишесте накрая.
Докато кавърмата се готвеше във фурната се печаха две хлебчета.Как ги правя съм описвала тук:
Подобна на кавърмата е и тази рецепта,за свинско в гювеч с лук и чушки.
А когато си правите пилешка кавърма,част от пилето може да използвате за тази гъста пилешка супа:
Пилешка супа за гладни ценители
Пилешка супа за гладни ценители
Ако рецептите,които споделям и разказите,които разказвам са ви интересни,заповядайте и във Фейсбук:
Няма коментари:
Публикуване на коментар