Страници

сряда, 14 ноември 2018 г.

В Долината на тракийските царе


   Не мога да ви опиша колко много ми липсват тези наши еднодневни тематични екскурзии из Родината.Не се надявам на много такива вече и затова не само,че се радвам на всяка,ами гледам да оползотворя възможно най-добре времето,с което разполагам.
     За Долината на тракийските царе едновременно нямам думи и в същото време толкова искам да разказвам.
    Дълги години най-известната гробница беше и първата открита,тази в Казанлък.Оригиналната е запечатана,а до нея е изградено точно нейно копие.Тъй като там съм ходила много пъти и на училищни екскурзии и със семейството,този ден реших за посветя само на най-новите или по точно казано новите за мен.Голяма косматка,Шушманец,Хелвеция,Грифони и Оструша.Всички те се намират на пътя между Казанлък и Шипка и спокойно могат да се разгледат за един предиобед.Няма да ви занимавам с подробности,а само с това,което ме впечатли и запомних

Голяма Косматка.Под тази космата могила се крие гробницата на тракийския владетел Севт III,който е бил един от най-могъщите владетели по тракийските земи.Тя е най-голяма и най-запазена от откритите досега гробници.Освен гроба на владетеля,който е напълно запазен са намерени и множество златни предмети.Гробницата има три камери и коридор,а в предната част е открит и скелета на кон.






Шушманец,Хелвеция,Грифони.Открити през 1996 година,трите се намират почти една до друга и в момента към тях има изграден Информационен център откъдето ще ви насочат или заведат до всяка една.Неочаквано и много приятно беше да разбера,че трите ще ги разгледам с един билет.



Шушманец.Това е единствения открит досега храм с вътрешни колони в камерата и в предверието.За да си представим как точно изглежда до входа и има малък макет.Според археолозите тя е ограбена още в древността,но поне дава поглед върху уникалната тракийска архитектура.







Хелвеция.Кръстена е на швейцарската фондация Хелвеция,която спонсорира разкриването на трите могили.Също ограбена още в древността,като вътре са открити само останките на коня,последно пренесен в жертва в този храм.Интересното тук е,че е била измазана с фина бяла хоросанова мазилка.В камерата има каменна врата,която има ключалка от вътрешната страна.







Грифони.Има дълъг коридор и много красива фасада тази гробница.А като се влезе в кръглата камера просто няма как да не се възхитите на прекрасния купол и ложето със стъпало пред него.Запазени са и каменните врати.Като своите съседки и тя е била ограбена много,много отдавна.










   И последната гробница,която видях в този ден, Оструша.Може да се каже,че тя беше най-впечатляваща по начина по който можем да я разгледаме.Едно е да влезете в гробница,но да я обиколите и разгледате от всички страни е нещо съвсем различно като усещане.
    Ние сега виждаме само гробницата,но под могилата има комплекс от поне 100 кв.м.Самата камера е направена от монолитен блок поставен върху плочи,а вътре има ложе и стенописи,цветовете на които могат да се видят все още.Най-добре се е запазило изображението на женска глава с кафява коса,носеща златни обици и огърлица.















Информация за гробниците.
Преди време бях чела,че има комбиниран билет за тях,който се купувал в музея в Казанлък.Сега не видях такова нещо.
Отворени са всеки ден.Почиват само в почивните дни на Коледа,Нова година и Великден.
Цената на Голяма Косматка и Оструша - по 6лв за възрастни.
Шушманец,Хелвеция и Грифони сега са обединени в един билет от 6лв.,който се купува от инфоцентъра изграден до трите,които са почти една до друга.
Информацията прочетох в сайта на Историческия музей в Казанлък.



В тези дни разгледах и манастирите на Подбалкана:






Ще ми е приятно да се запознаем и във Фейсбук страничката на блога:


Няма коментари:

Публикуване на коментар