Страници

сряда, 12 септември 2018 г.

Пилешки бутчета със сини сливи

  
Бутчетата са в заглавието, но може да се използва всякакво пилешко месо, без гърди.Все пак една яхния си иска месото да пусне аромат и мазнина.


 
   Това ястие е едно от най-приготвяните у нас.Няма значение кой му е готвача, къде се прави, кой го яде.Присъства си сериозно в менюто.Истината обаче е, че то се появи като летен вариант на другото най-любимо ястие, което е определено зимно, а именно джолан с картофки и сини сливи.Дано някога остане малко за снимка и да ви го разкажа.
   

Какво ви е необходимо:

пилешко месо 
(долни бутчета - 6-7 броя (обикновено толкова има в тарелката) или обезкостени бутчета, или пиле нарязано на порции.Единствено бялото месо (само него) не е подходящо, защото това ястие си иска пилешки аромат и мазнинка)
3-4 глави лук 
няколко скилидки чесън (може и без тях, ако не обичате)
сушени сини сливи, по-добре е да са без костилка от съображения за сигурност
червен пипер - поне една супена лъжица
сол
олио


    
    Може би на тези от вас, които наминават наоколо им прави впечатление, че имам доста рецепти, в които не слагам много подправки и дори никакви.Това е, защото според мен има ястия/продукти които си имат свой собствен вкусен вкус и няма нужда той да се потиска от подправки.
     Така е и в случая, когато сладкия лук и сладостта на сините сливи са достатъчни и каквато и да било подправка вече ще преобърне вкуса.Това разбира се не пречи да пробвате да прибавите някаква, ако прецените че ще ви хареса тя да е вътре.

   Важно! Ако сините ви сливи са прекалено сухи, предварително ги накиснете в малко топла вода.



  • Измивате бутчетата или изобщо месото.Аз махам и кожите напоследък.
  • Нарязвате лука на едро.Обелвате скилидките и ако са много големи ги нарежете на две.
  • Нареждате месото/бутчетата в съд за печене, изсипвате лука и чесъна така че да има навсякъде около месото.Поръсвате отгоре със сол и червен пипер.
  • Нареждате сини сливи където и колкото си искате.
  • Заливате с малко вода.Зависи от съда, в който печете като трябва да покрива дъното, но не и продуктите.Ако все пак искате повече течност в соса, сложете колкото си прецените.
  • Отгоре поръсвате с мазнина/олио
  • Слагате капак или завивате с фолио и слагате в загрята на 220 градуса фурна, аз пускам и вентилатор.
  • Печете около 40 минути (зависи от големината на месото/бутчетата/ и отвивате/махате капака.
  • Пробождате месото и ако влиза леко, готови са.Ако усетите натиск, завийте и оставете още да се пече.
  • Махате капака или фолиото и допичате още малко докато остане "на мазнина".





През лятото освен салата към това ястие може да си хапвате и по едно люто чушле от тази рецепта:





А какво е яхния без топъл хляб към нея:








   Нищо не радва един блогър така, както обратната връзка с феновете.Да получа снимки и отзиви от Вас е истински празник за мен.Благодаря на Дани Таргова, че не пропуска да ми разкаже когато приготвя мои рецепти и да ме радва с нейни снимки:









Няма коментари:

Публикуване на коментар