Страници

четвъртък, 29 ноември 2018 г.

Постно прясно зеле или как бързата работа не винаги е срам за майстора

 
   Ей така като стане... Бързаш да приготвиш нещо набързо,а то става толкова вкусно,че се налага да го снимаш и разкажеш.За да може и други хора да го опитат.Не откривам топлата вода с тази рецепта,но е добре да си я имам и за мен и за вас,ако някой от нас блокира откъм идеи за бърз обяд или вечеря,да се подсети.



Какво използвах:

половин зелка (хубава и стегната българска зелка)
една голяма суха червена чушка
(и две да са,няма да е грешка)
две супени лъжици доматено пюре
(или нарязан домат от консерва)
сладък червен пипер
пушен червен пипер
олио
сол

Не се съобразявайте много,много с моите количества,защото няма как да ви кажа вече колко грама е била тази половин зелка.Не беше много голяма все пак.

Рецептата е бърза,защото си помогнах с тенджерата под налягане да доближи по-бързо зелето до сготвен вид.

Не случайно написах,че зелето трябва да е стегнато и от български сорт,защото при другите времето за варене е съвсем различно.Там или стават на каша докато се усети човек или твърдите части си стоят като пластмасови колкото и да се варят.


  • Нарязах зелето и го сварих за десет минути само във вода в тенджерата под налягане.
  • Прехвърлих свареното зеле в тенджера със загрято олио,прибавих двата вида червен пипер и нарязана суха червена чушка и разбърках добре да се задуши.
  • Според количеството зеле преценете и количеството на червените пипери.

В тази рецепта пушения пипер я прави уникална,така че не го пренебрегвайте.

  • Долях малко вода колкото да има малко сос и да не загаря.
  • Добавих нарязан домат от консерва и посолих.Домата е добре да е най-накрая за да може да се усеща неговата киселина,която да балансира сладкото зеле и сухата чушка.
  • Разбърках и оставих не повече от пет минути колкото всичко да се смеси добре.
  • За по малко от половин час имах голяма вкусотия на масата.

Готвено прясно зеле въпреки че е постно се яде топло,още по хубаво е с люто чушле към него,а най-добре е да има и топъл хляб.Имах всичко необходимо.


Ако използвах само тенджера под налягане: Слагам вътре олио,зелето запържвам за малко и прибавям всичко останало.Доливам вода.Варя 15 минути от момента на завиране.Разликата е,че в този случай имам повече течност в ястието,защото за всеки случай слагам повечко вода.
Ако изобщо не използвах тенджера под налягане:в олио задушавам нарязано зеле,прибавям червените пипери,сухата червена чушка,заливам с вода и чак когато омекне зелето добавям сол и домати.



А преди да реша да приготвям зеле си имах едни изпечени и добре завити да ме чакат типови хлебчета с мед.Не изглеждат перфектни и като за снимка,но покрай зелето и те се сдобиха с три минути слава.




Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във фейсбук страничката на блога където се случват още повече рецепти и истории:

https://www.facebook.com/zakakvotoidae/




Няма коментари:

Публикуване на коментар