Ей така като стане... Бързаш да приготвиш нещо набързо,а то става толкова вкусно,че се налага да го снимаш и разкажеш.За да може и други хора да го опитат.Не откривам топлата вода с тази рецепта,но е добре да си я имам и за мен и за вас,ако някой от нас блокира откъм идеи за бърз обяд или вечеря,да се подсети.
Какво използвах:
половин зелка (хубава и стегната българска зелка)
една голяма суха червена чушка
(и две да са, няма да е грешка)
нарязан домат от консерва
(ако ви е повече зелето, сложетете повече)
сладък червен пипер
пушен червен пипер
олио
сол
Не се съобразявайте много,много с моите количества,защото няма как да ви кажа вече колко грама е била тази половин зелка.Не беше много голяма все пак.
Рецептата е бърза,защото си помогнах с тенджерата под налягане да доближи по-бързо зелето до сготвен вид.
Не случайно написах, че зелето трябва да е стегнато и от български сорт, защото при другите времето за варене е съвсем различно.Там или стават на каша докато се усети човек или твърдите части си стоят като пластмасови колкото и да се варят.
- Нарязах зелето и го сварих за десет минути само във вода в тенджерата под налягане.
- Прехвърлих свареното зеле в тенджера със загрято олио, прибавих двата вида червен пипер и нарязана суха червена чушка и разбърках добре да се задуши.
- Според количеството зеле преценете и количеството на червения пипер и внимавайте с количеството на пушения, той трябва да е много по-малко от другия.
В тази рецепта пушения пипер я прави различна, така че не го пренебрегвайте, но внимавайте с количеството, трябва ви буквално щипка от него!!!
- Долях малко вода колкото да има малко сос и да не загаря.
- Добавих нарязан домат от консерва и посолих.Домата е добре да е най-накрая за да може да се усеща неговата киселина, която да балансира сладкото зеле и сухата чушка.
- Разбърках и оставих не повече от пет минути колкото всичко да се смеси добре.
- За по малко от половин час имах голяма вкусотия на масата.
Готвено прясно зеле въпреки че е постно се яде топло, още по хубаво е с люто чушле към него, а най-добре е да има и топъл хляб.Имах всичко необходимо.
Ако използвах само тенджера под налягане: Слагам вътре олио, зелето запържвам за малко (което е буквално две три разбърквания в олиото) и прибавям всичко останало.Доливам вода.Варя 15 минути от момента на завиране.Разликата е, че в този случай имам повече течност в ястието, защото за всеки случай слагам повечко вода.
Ако изобщо не използвах тенджера под налягане, което не ми се е случвало, но тъй като не всеки има тенджера под налягане: в олио се задушава нарязано зеле, прибавят се червените пипери, сухата червена чушка, залива се с вода и чак когато омекне зелето се добавят сол и домати.Отбелязахте ми, че не съм посочила време за готвене тук, не съм го направила защото първо не съм абсолютно сигурна колко ще е и второ, пак си зависи от сортовете зеле.Ако ви е по-твърдо, сложете повече вода и обратно или пък ако ви е много течно, накрая махнете излишната течност или запечете на фурна с вентилатор.
А преди да реша да приготвям зеле си имах едни изпечени и добре завити да ме чакат типови хлебчета с мед.Не изглеждат перфектни и като за снимка,но покрай зелето и те се сдобиха с три минути слава.
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам ви харесват,заповядайте и във фейсбук страничката на блога където се случват още повече рецепти и истории:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
Благодаря!
ОтговорИзтриванеАко не е в тенджера под налягане, колко минути го готвите - не е написано или аз не го намирам..
Здавейте! Не е написано, защото аз никога не съм приготвяла зеле в обикновена тенджера, дори често изцяло си го готвя под налягане.Затова мога само да предполагам за времето, поне половин час, но както съм споменала в статията и от самият сорт зеле зависи.Затова го наблюдавайте или пък сложете повече вода, която после ще махнете ако ви е течно.Не ви казвам нищо конкретно, защото не искам да ви подведа и да загорим ястието
Изтриване