Страници

вторник, 1 декември 2015 г.

Гранола във възможно най-здравословен вариант




   Гранолата е едно страхотно предложение за здравословно похапване когато ви пристърже стомаха през деня.Вместо нещо вредно, може да си вземете от нея.Май така започват повечето статии на блогърите, които предлагат така наречените здравословни рецепти.
   Аз гранолата си я хапвам с кисело мляко...за вечеря.Просто няма сила,която да ме накара да ям овесени ядки и мляко на закуска, но виж за вечеря кисело мляко с овесени ядки и за сладост гранола е нещо което много обичам.
 
  Този мой вариант е възможно най-здравословния, който можах да измисля, защото гранолата си има и калоричен начин на приготвяне.


Какво е необходимо:

овесени ядки - 2 чаени чаши

сурови ядки микс - 1 чаена чаша (в магазинчетата за ядки има едни сурови миксове с бадем,кашу,бразилски орех,лешници)

сушени плодове микс - 1 чаена чаша (от различните проби най ми допада варианта със сушени кайсии и червени боровинки)

 кафява нерафинирана захар (истинска, не боядисана)- 1 1/2 чаена чаша

масло или кокосово масло - 1 пълна супена лъжица



   В оригинал се използва обикновено масло, но за да няма нищо излишно и всичко да е максимално полезно, аз слагам кокосово масло.
В рецептата ви посочвам и двата варианта, защото не всеки има буркан с кокосово масло под ръка.

  • В тавичка върху готварска хартия разстилате овесените и другите ядки.Запичат се  около 7 минути на силна фурна.Ако обичате по-препечени може и повече, но не трябва да прегарят.
  • Докато ядките се пекат разтопяваме захарта.Слагам към захарта една чаена лъжичка вода.Когато се разтопи, махам от котлона и тогава добавям кокосовото масло като бъркам непрекъснато.Ако използвате обикновено масло, по същия начин добавете го накрая.
Допълнение: когато използвам от тъмнокафявата нерафинирана тръстикова захар, тази която прилича на ситен мокър пясък, не я разтопявам на котлона, а я поръсвам директно върху ядките.Когато се запекат, по същия начин директно върху тях поръсвам и кокосовото масло и разбърквам.
  • Сладката смес се излива върху ядките и  всичко внимателно се разбърква.Няма страшно ако не се разпредели равномерно.Ако е по гъста е по-трудно, но така или иначе при допичането се разпределя доста добре.Но и да останат сухи ядки, не е нещо катастрофално.
  • Връщаме във фурната за още 5-6 минути.Може дори да изключите фурната и да стои по-дълго време.Идеята е да се обединят ядките и разтопената захар.
  • Вадим от фурната и поръсваме със сушените плодове, притискаме ги и оставяме да се охлади напълно или докато се втвърди готовата вече гранола.
Допълнение: не слагайте сушените плодове да се пекат с ядките, защото и да прегорите ядките те ще си останат вкусни, но изгорели боровинки например, не са най-вкусното нещо.Затова тях ги добавям накрая когато разбърквам с разтопената захар или ако пека със нерафинирана захар, прибавям ги с кокосовото масло.
  • Ако използвате обикновена кафява захар и масло, тогава транолата ще се втвърди повече когато изстине и тогава решавате дали да я начупите на парченца или наситно за ядене с килело мляко или поръсване върхе крем или както ви се иска.
  • Съхранявам гранолата в кутия/ затворен буркан на сухо място.









Няма коментари:

Публикуване на коментар