Аз гранолата си я хапвам с кисело мляко...за вечеря.Просто няма сила,която да ме накара да ям овесени ядки и мляко на закуска, но виж за вечеря кисело мляко с овесени ядки и за сладост гранола е нещо което много обичам.
Този мой вариант е възможно най-здравословния, който можах да измисля, защото гранолата си има и калоричен начин на приготвяне.
Какво е необходимо:
овесени ядки - 2 чаени чаши
сурови ядки микс - 1 чаена чаша (в магазинчетата за ядки има едни сурови миксове с бадем,кашу,бразилски орех,лешници)
сушени плодове микс - 1 чаена чаша (от различните проби най ми допада варианта със сушени кайсии и червени боровинки)
кафява нерафинирана захар (истинска, не боядисана)- 1 1/2 чаена чаша
масло или кокосово масло - 1 пълна супена лъжица
В оригинал се използва обикновено масло, но за да няма нищо излишно и всичко да е максимално полезно, аз слагам кокосово масло.
В рецептата ви посочвам и двата варианта, защото не всеки има буркан с кокосово масло под ръка.
- В тавичка върху готварска хартия разстилате овесените и другите ядки.Запичат се около 7 минути на силна фурна.Ако обичате по-препечени може и повече, но не трябва да прегарят.
- Докато ядките се пекат разтопяваме захарта.Слагам към захарта една чаена лъжичка вода.Когато се разтопи, махам от котлона и тогава добавям кокосовото масло като бъркам непрекъснато.Ако използвате обикновено масло, по същия начин добавете го накрая.
Допълнение: когато използвам от тъмнокафявата нерафинирана тръстикова захар, тази която прилича на ситен мокър пясък, не я разтопявам на котлона, а я поръсвам директно върху ядките.Когато се запекат, по същия начин директно върху тях поръсвам и кокосовото масло и разбърквам.
- Сладката смес се излива върху ядките и всичко внимателно се разбърква.Няма страшно ако не се разпредели равномерно.Ако е по гъста е по-трудно, но така или иначе при допичането се разпределя доста добре.Но и да останат сухи ядки, не е нещо катастрофално.
- Връщаме във фурната за още 5-6 минути.Може дори да изключите фурната и да стои по-дълго време.Идеята е да се обединят ядките и разтопената захар.
- Вадим от фурната и поръсваме със сушените плодове, притискаме ги и оставяме да се охлади напълно или докато се втвърди готовата вече гранола.
Допълнение: не слагайте сушените плодове да се пекат с ядките, защото и да прегорите ядките те ще си останат вкусни, но изгорели боровинки например, не са най-вкусното нещо.Затова тях ги добавям накрая когато разбърквам с разтопената захар или ако пека със нерафинирана захар, прибавям ги с кокосовото масло.
- Ако използвате обикновена кафява захар и масло, тогава транолата ще се втвърди повече когато изстине и тогава решавате дали да я начупите на парченца или наситно за ядене с килело мляко или поръсване върхе крем или както ви се иска.
- Съхранявам гранолата в кутия/ затворен буркан на сухо място.
Няма коментари:
Публикуване на коментар