Най са ми любими рецептите свързани с някаква история или спомен (като този сладкиш и тази рибка).Много по-забавно е когато се приготвят и поднасят.Този сладкиш е от тези със спомените.Правих го за първи път след една екскурзия до Израел и Йордания.Бях колкото препълнена с впечатления,така и се оказах с едно солидно количество фурми в куфара.
Какво е необходимо:
- фурми натурални - 150 грама (може да сложите и няколко сушени сини сливи,за разнообразие)
- масло - 50 грама
- сода бикарбонат - 1 чаена лъжичка
- захар (по равно бяла и кафява) - общо 150 грама
- яйца - 2 броя
- брашно - 300 грама
- бакпулвер - 1 препълнена чаена лъжичка
- сол - една щипка
- орехи - 120 грама едро смлени или счукани
- смес от подправки за меденки и коледни сладки (канела,карамфил,индийско орехче) - 2 чаени лъжички
Имах преди време купена готова смес от подправки за коледни сладки,която използвах,но вече не мога да си намеря от нея и слагам само канела.
- Този сладкиш като продукти не е нещо особено,но като приготвяне си има своите странности.Рецептата я видях в една страхотна книга и малко я промених като количества,но начина на приготвяне го правя като оригинала
- В тенджерка наливаме 250мл вода и я слагаме на котлона да заври
- В това време нарязваме на парченца фурмите,смесваме ги с маслото и содата бикарбонат.Тази смес заливаме с врящата вода.Разбъркваме добре докато се разтопи маслото и оставяме да изстива докато се киснат фурмите.
- Пускаме фурната да се загрява до 190 градуса и приготвяме останалата част от сладкиша
- Начукваме или смиламе в чопър орехите на едро
- В купа разбиваме захарта и яйцата
- Добавяме сместта с фурмите и орехите
- В брашното добавяме солта,бакпулвера и подправките и пресяваме отгоре
- Разбъркваме хубаво и изливаме сместа в намазана с масло(или олио) и набрашнена форма за кекс или тавичка.
- Печем до готовност,като проверяваме с нож или шиш.
- Не го поръсвам с пудра захар,защото си го харесвам такъв тъмен и ароматен
А фурмите както споменах по-горе винаги ми напомнят за Израел и Йордания:
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар