Цялата работа е свързана с една книга,където главния герой си поръча риба и така между другото имаше описание как била печена и пълнена с хрупкав лук,чесън,чушки и подправки и как той не бил опитвал по-вкусно нещо.Книгата не беше хубава,т.е. беше от тези които прочиташ веднъж и не повтаряш,но тази риба остана в главата ми и от време на време си мислех какви ли подправки биха отивали на плънката.На мен като ми влезе някоя идея в главата и трудно излиза без да я осъществя.Затова един ден на рибната витрина на един супермаркет видях пъстърва и ето как рибата от книгата започна да придобива реален вид.
Откакто я приготвих за пръв път съм я правила десетки пъти.Така се случи,че винаги правя пъстърва,но си мисля,че и с други видове ще се получи.
За две средно големи риби са ви необходими следните продукти:
стар лук - 4 големи глави
чесън - поне 5-6 скилидки
чушки зелени /през зимата става и със сиврия,които се намират в супермаркетите/ - 2бр.
бяло вино - 2 кафени чашки
къри на прах - 1чаена лъжичка
кориандър - 1 кафяна лъжичка
магданоз - една връзка
зехтин - 1 кафяна чашка /може и олио/
сол,черен и червен пипер - за вкус и цвят
Почистваме рибките,посоляваме ги добре от всички страни и оставяме да се отцедят докато приготвяме плънката.
Нарязваме лука на едро,чушките на лентички,скилидките чесън на ситно и ги запържваме в половината от зехтина.Добавяме бялото вино и оставяме да се готви докато се изпари течността.Подправяме с къри,кориандър,червен и черен пипер по една щипка и сол на вкус.Накрая добавяме и нарязан на ситно пресен магданоз.
Ако не ви се занимава с пълнене,направете един по мързелив вариант.В тавичка слагате плънката и нареждате рибата отгоре,поръсвате с останалия зехтин,покривате с фолио и печете до готовност,което е около 30-40 минути.
Във варианта "за гости" разрязвате рибата от едната страна,пълните с плънката и слагате във фолио намазано обилно със зехтин,загъвате като пакетче и печете.
Сервирате с лимонче и охладено бяло вино.
Когато няма гости,слагате тавата на масата,всеки си взима рибка и плънка,поръсва с лимонов сок и полива с любимото си питие.
Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам Ви харесват,заповядайте и във Фейсбук,ще ми е приятно да се запознаем:
Няма коментари:
Публикуване на коментар