Боршът определено не е от ястията,които могат да се похвалят с красив външен вид,изкушаващ веднага да го нападнете с лъжицата.Но моля ви,дайте му шанс и не съдете за него веднага от пръв поглед.Защото борша компенсира с много богат вкус и аромат.
В студените зимни дни сгрява организма много добре.
Това подчертавам, е моят вариант,доста по-опростен от оригинала.
Какво ви е необходимо:
- месо (за предпочитане телешко,все пак да се придържаме към оригинала) - 400 грама
- зелева чорба - 400 ml
- вода - 400 ml
- двете течности са според порциите и са в равни количества.Ако обаче зелевата чорба е прекалено солена,тогава трябва да се промени съотношението.
- моркови - 2 броя
- праз - 1/2 стрък ако е много голям и цял от малките
- картофи - 2 броя
- кисело зеле - около четвъртинка малка зелка,не трябва да преобладава сред зеленчуците
- бахар и черен пипер - по няколко зърна
- дафинов лист - 1 брой
- олио - 2 с.л.
Винаги ми е много трудно да посочвам количество на продукти,които са с различна големина,като зеленчуците например.Затова в тази рецепта пояснявам,че количествата трябва да са по равно,защото зелето ще обогати соления вкус,праза и морковите балансират със своята сладост,картофите от своя страна ще отнемат прекалено соления вкус,а подправките обогатяват и ароматизират бульона.
Ако зелевата ви чорба е преминала или има разни допълнителни аромати както често се случва,сложете повече кисело зеле и само вода.
В повечето сайтове или готварски книги сте го виждали украсен в червено,това е заради червеното цвекло,но аз въпреки че обичам цвекло не слагам тук.
Понякога слагам и гъби.Обичам ги и честно казано те добре се вписват в цялата вкусотия.
- Боршът го приготвям в тенджера под налягане (разбира се може и в обикновена,само ще отнеме повече време)
- Измиваме и нарязваме месото на малки парчета,а зеленчуците на кубчета.
- Сваряваме месото в зелевата чорба,разредена с водата,заедно с няколко зърна бахар,черен пипер и един дафинов лист.
- Варя 30-35 минути от момента на завиране.
- Спирам котлона и добавям зеленчуците и олио.Варя още 15 минути.
Боршът се хапва задължително горещ.Не толкова, че да се изгорите и да не усещате нищо после,но все пак не трябва да изстива.
Ако обичате ястия с кисело зеле,едни сармички получени на случаен принцип ;)
Набързо измислени зелеви сармички
А защо не си направите и едни ХАЧАПУРИ
А топли хлебчета с прясно мляко,каква е вкусотия:
Хлебчета с прясно мляко
Заповядайте при мен и във Фейсбук:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
А защо не си направите и едни ХАЧАПУРИ
А топли хлебчета с прясно мляко,каква е вкусотия:
Хлебчета с прясно мляко
Заповядайте при мен и във Фейсбук:
https://www.facebook.com/zakakvotoidae/
Няма коментари:
Публикуване на коментар