Понякога установявам, че незаслужено пренебрегвам някои подправки.И разбира се често не ги използвам съвсем по предназначение.
Оказа се, че в кексчета с маслини е точното място да се сложи салвия.Получи се невероятна комбинация от аромати.
Какво използвах за шест кексчета, само защото тавичката ми е с толкова гнезда:
Едно голямо яйце
Половин чаена чаша кисело мляко (вместимост 250ml) с щипка сода и щипка бакпулвер
Половин чаена чаша олио
Чаена чаша брашно (вместимост 250ml), но не пълна, в която съм нарязала десетина натурални маслини
30-40 грама сирене по желание
сол, ако решите да не сложите сирене
пълна чаена лъжичка салвия ( моята е изсушена)
- Разбиваме яйцето с киселото мляко, в което са шупнали содата и бакпулвера.Олиото.
- В брашното слагаме нарязани маслини.Така избягваме да ги овалваме отделно с брашно за да попие излишната течност по тях.
- Прибавяме и салвията.
- Смесваме течната смес с брашното и получаваме гъста смес.
- Ако искате сложете сирене добре натрошено, ако не, посолете, но имайте предвид, че и маслините добавят сол и вкус.
- Разпределяме във форми за кексчета ( с хартия или без, както сте свикнали).
Аз научих един много практичен начин за сгъване на хартия за печене , така че да се оформят за кексчета.Нарязвате на квадрати хартия за печене, които сте преценили според формичките.Обръщате с дъното нагоре чашки (без дръжки), притискате квадратите хартия и тя се оформя като формичка.Нареждате във формите или тавичката ви с гнезда за кексчета и разпределяте сместта в тях.И понеже си е хартия за печене, готовите кексчета се вадят страшно лесно, без изобщо да залепват.
Няма коментари:
Публикуване на коментар