Какво използвам аз:
пресен лук
пресен чесън
малка глава стар лук
коприва
гюзум/джоджен
супена лъжица доматено пюре
чаена лъжичка червен пипер
олио
сирене или сварени яйца за гарниране
Нарязваме на ситно малка глава стар лук и бялата част на зелените лук и чесън.
Задушаваме ги в малко олио (около супена лъжица) и вода.Целта е да ги задушим, а не да ги запържваме.
Копривата сме почистили, измили и нарязали.Прибавяме я заедно с нарязаните зелени части на пресните лук и чесън.
Подправяме със супена лъжица доматено пюре и чаена лъжичка червен пипер.
Поръсваме със стрит джоджен или нарязан пресен.Количеството при мен е приблизително препълнена чаена лъжичка.Обичам да се усеща аромата.
Наливаме вода според порциите (3-4 купи при мен)
Оставяме на слаб котлон за 10-15 минути
Готовата чорба оставям поне половин час да постои на спокойствие за да се обединят всички аромати и да стане по-вкусна.
Чорбата се хапва от топла до гореща, като е много вкусно да се натроши сирене или сварено яйце вътре.Подправям и с оцет или лимонов сок понякога, но това е индивидуално, не ги слагам в основната чорба.
Няма коментари:
Публикуване на коментар