Страници

понеделник, 4 март 2024 г.

Копривена чорба

 



     Такава една чорба няма как да има точни количества, може да сложите и повече и още повече.Това е чорба в най-чист и натурален вид, в която се усещат само и единствено вкусовете на зелените продукти.Няма застройки, няма оризи и фидета.И честно казано, те изобщо не ѝ трябват.И все пак отбелязвам, че супите които приготвям са обикновено 3-4 порции.


Какво използвам аз:


пресен лук

пресен чесън

малка глава стар лук

коприва

гюзум/джоджен

супена лъжица доматено пюре

чаена лъжичка червен пипер

олио


сирене или сварени яйца за гарниране


Нарязваме на ситно малка глава стар лук и бялата част на зелените лук и чесън.

Задушаваме ги в малко олио (около супена лъжица) и вода.Целта е да ги задушим, а не да ги запържваме.

Копривата сме почистили, измили и нарязали.Прибавяме я заедно с нарязаните зелени части на пресните лук и чесън.

Подправяме със супена лъжица доматено пюре и чаена лъжичка червен пипер.

Поръсваме със стрит джоджен или нарязан пресен.Количеството при мен е приблизително препълнена чаена лъжичка.Обичам да се усеща аромата.

Наливаме вода според порциите (3-4 купи при мен)

Оставяме на слаб котлон за 10-15 минути

Готовата чорба оставям поне половин час да постои на спокойствие за да се обединят всички аромати и да стане по-вкусна.

Чорбата се хапва от топла до гореща, като е много вкусно да се натроши сирене или сварено яйце вътре.Подправям и с оцет или лимонов сок понякога, но това е индивидуално, не ги слагам в основната чорба.





Няма коментари:

Публикуване на коментар