Страници

четвъртък, 16 ноември 2023 г.

Импровизиран тиган със свинско и зеленчуци

     
    Сигурна съм, че всеки си има ястие, което първоначално е приготвил напълно импровизирано, но толкова се е харесало, че е започна да го повтаря.Ето този тиган направих веднъж просто с налични продукти и така стана, че го правя вече много често.
    Честно казано предвид продуктите на маринатата не очаквах, че ще ми хареса, защото си е меко казано странна, но резултата е страхотен.



    Това е рецепта, в която спазвам продукти и пропорции, но импровизирам с количествата

Какво използвам:


Свинско месо, обикновено плешка


Марината:

равни количества соев сос, барбекю сос, кетчуп

лют пипер на вкус или пропускам


Олио


Зеленчуци:

лук (задължително), чушки, гъби, моркови, тиквичка, зеле понякога


И за да е всичко наистина странно, накрая поръсвам със сос Терияки като това е по-желание, но добавя още вкус и сладост



Това ястие изисква месото да построи известно време в марината.Досега се е случвало да стои и два дена и два часа.

Месото е нарязано на хапки и добре разбъркано със соев сос, барбекю сос и кетчуп.Като се замислите и трите продукта дават различно овкусяване и затова заедно са такава добра комбинация...солено, сладко, кисело.Преценете количествата им така, че месото да е добре разбъркано и покрито  с маринатата

В тиган поръсваме олио.Не много, участието на олиото е повече да не загори месото отколкото да го пържи

Загряваме, изсипваме месото и слагаме капак.Капакът е задължителна част от рецептата, защото пръска.

Ако искате ястието да е пикантно или люто, поръсете с лют пипер колкото прецените

Когато месото започне да цвърчи набързо го разбъквам.Пека не само до готовност, но и докато се  карамелизира месото от маринатата.Когато започне да лепне по тигана и да се образува аламелизирана коричка, готово е.

Тогава прибавям нарязани на тънки полумесеци лук, моркови и тиквичка на лентички и чушки пак така.Разбърквам и пак слагам капака.

Лукът пуска малко течност, точно колкото да не загаря повече и в същото време да се сготвят зеленчуците. По някое време прибавям и гъбите.Ако искате да са по хрупкави зеленчуците махнете капака за да се изпари по-бързо течността.

Това, че слагам зеленчуците когато месото е вече готово е защото ги обичам хрупкави.Ако обаче вие искате да са сготвени повече, добавете ги по средата на пърженето на месото.

Спирам котлона и накрая поръсвам със соса Терияки, аз го обичам и си слагам повечко.Той добавя още сладост и вкус.но тази част е по желание.

Яде се е и горещо и студено, обикновено направо от тигана.




Няма коментари:

Публикуване на коментар