Страници

понеделник, 13 ноември 2023 г.

Боб с ребърца в гювеч

 

   Различното на тази рецепта от вече съществуващата в блога е, че използвах готов сварен боб от буркан.А когато боба е сварен цялостното приготвяне на това ястие става малко различно.Освен това реших и да използвам малко по различни продукти и то си стана наистина съвсем нова рецепта.






Какво използвах


два буркана сварен боб

(общото количество боб е около 800 грама)

стрък праз

глава лук

три моркова

една червена камба/ или червена чушка

супена лъжица сух доджен

супена лъжица от моя сушен микс от зеленчуци или т.нар.домашна вегета

(ако нямате сушени зеленчуци, задължително начупете поне една суха червена чушка)

чаена лъжичка сладък червен пипер


свински ребърца (колкото може да поберете във вашият гювеч)

сол

олио


  • Ако използвах само накиснат боб, без да е варен щях да сложа всичко в гювеча и щяхме да се видим с него след два часа на 200 градуса.
  • Но тъй като боба  е притотвен вече, а не искам да ядем бобена каша, него го задължаме засега
  • Наливам около една супена лъжица олио на дъното на глинения съд, който аз наричам гювеч.
  • Нареждам зеленчуците, подреждам ребърцата.
  • Поръсвам със сол, вегетата, червения пипер и заливам с вода така че да покрие всичко.
  • Слагам в студена фурна и включвам на 200 градуса.
  • След час и половина проверих дали са готови и тъй като не бяха, оставих още десетина минути.Зависи колко големи са нарязани парчетата ребра.
  • Докато ребърцата се пекат, аз измивам много добре боба и дори го кипвам в една вода.Дори когато е от буркан или консерва, нищо че е сварен, пак правя тази процедура.
  • Отцеждам го, измивам го и го прибавям при ребъцата.
  • Внимателно разбърквам и доливам гореща вода, колкото се е изпарила от първоначалното количество.Разбира се тук зависи колко гъсто или течно искате ястието.Имайте предвид, че след изключване ще оставим да стои поне още час в изключена фурна и ще поеме допълнително
  • Може накрая да махнете капака и да оставите на грил да се запече за десетина минути.
  • Дали ще запечете или не, оставете готовия боб да постои половин-един час преди сервиране.
  • По случай това угощение отворих буркан с готова зеленчукова кайма, но после се сетих че имам останали сладки слънчеви домати и направих салата.Така де, туршията тепърва ще се яде, можеше да почака.





Споменатите рецепти:











1 коментар: