Страници

четвъртък, 29 септември 2022 г.

Бърза туршия в комшийски вариант

 

   Тази туршия я видях при много турски блогъри в Инстаграм.Хареса ми, че се прави буркан за буркан, т.е. колкото буркана искате или пък днес един утре пет, според желание и време.Което за мен е идеално, защото правя малки количества и няма да се налага да намалям рецепта за марината.



Какво използвах:

буркана ми е стандартен компотен 700 гр


Зеленчуци: чушки,камби,моркови,зелени домати, краставица

супена лъжица морска сол 

чаена лъжица захар

половин чаена лъжичка лимонтозу

50 мл оцет (моят е винен)

магданоз/кервиз

резен лимон

в някои рецепти слагаха и цели скилидки чесън


Допълнение: В първият буркан, който правих бях сложила два резена лимон и само магданоз, както е по оригинал, но после слагах само по един резен и само кервиз и това беше моята комбинация


Много ми беше интересно да има лимон в туршията, но после се оказа че прибавя свежест, а и си имате резен свеж лимон, който може да използвате за друго,дори за следващ буркан туршия

Лимонтозуто също беше интересен момент, може би заради него туршията ще се запази хрупкава дълго време.Допълнение: наистина туршията остава хрупкава много дълго време

Туршията стана на четвъртия ден или поне аз тогава я отворих, после стоя в хладилника доста време.Разбира се като всяко нещо, което се опитва за пръв път няма как да споделя все още дали ще се запази така дълго време и колко време.Живи и здрави догодина ще зная повече по въпроса.Но туршията толкова ми хареса, че нямаше как да не я споделя още сега

Допълнение: нарочно оставих един буркан по-дълго време в хладилника, след месец и половина си беше хрупкава и свежа


  • Нарязвате си зеленчуците
  • Нареждате ги добре в буркана.
  • Слагате захарта, солта, оцета, лимонтозуто
  • Най-отгоре магданоз и резен лимон.
  • Заливате с вряла вода, затваряте и обръщате буркана за известно време.


   Първият буркан отворих на четвъртия ден, за мен тези количества на сол и оцет са много добре, туршията не е силна, зеленчуците са много свежи и хрупкави.








2 коментара:

  1. Моя приятелка туркиня прави същата трушия, понякога дори само с един вид зеленчук и става много хубава и мисля, че издържа много време

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, искаше ми някой да я е правил или чувал за нея преди, за да зная дали издържа по-дълго

      Изтриване