Страници

четвъртък, 12 ноември 2020 г.

Грис халва

 

Има два вълшебни аромата, които нямам нищо против да ми ароматизират къщата.Тази на препечено брашно и препечени грис и захар.

Препеченото брашно обаче е част от други рецепти.В настоящата ще се упояваме от тази на препечения грис.



Има различни варианти на грис халвата и предполагам всеки от вас си застава зад неговия и не мърда от там.Затова няма да възразявате,че аз обичам този и само този.Не слагам никакви никакви подобрители,овкусители,ароматизатори и украси.Тази на снимката е само за снимката, никога не слагам ядки или нещо подобно.

Една тава с чист и натурален вкус и аромат и една лъжица в ръката ви.

Моята грис халва като изключим позирането за снимки изглежда винаги така:



Какво използвам аз:

мерителната чаша е една и съща


две чаени чаши пшеничен грис

половин чаена чаша олио

две чаени чаши захар

(може и с кафява,ако ви е сладко намалете на чаша и половина)

три чаени чаши вода

една чаена чаша прясно мляко


  • В тенджера (не и тиган, трябва ви по-дълбок съд) изсипвате олиото и гриса.На среден котлон бъркате с дървена лъжица докато гриса се запече и стане златисто кафяв.В началото ще си мислите,че това никога няма да стане, но веднъж загрее ли добре дъното на тенджерата и става.Бъркате за да може да се препича равномерно.Внимавайте, защото има един момент в който всичко се забързва и може да изгорите гриса.
  • В същото време стопляте смесени водата и млякото.Не да завира, просто топли.
  • Когато гриса е готов добавяте захарта и разбърквате.Изключете котлона или махнете тенджерата от него.
  • После много ама много внимателно прибавяте течността.Още в първата секунда ще разберете, защо въпреки че има по голяма повърхност един тиган и би станало по-бързо в него, е по добре да ползвате тенджера.Защото се започва едно врене, кипене, бълбукане, като вещерска отвара.
  • Наливате бавно и бъркате.Ако ви е трудно двете неща едвомременно, наливате малко течност, оставяте съда с водата и млякото и разбърквате.И пак така.
  • И разбърквате всичкото много добре да няма бучки.Получавате гъста каша, която изливате в тавичка или в каквото си искате и оставяте да се охлади.После си режете и лапате.А най-добре е просто с вилица или лъжица да придърпате тавата и толкова.






Няма коментари:

Публикуване на коментар