Страници

сряда, 29 юни 2022 г.

Разядка с печени домати и млечен сос


Съвършенството на това ястие е в неговото несъвършенство и обикновеност както ще видите ако прочетете докрая рецептата.



          И го хапваме с чипс от лаваш.Но може да топите с топъл хляб, пърленки или просто с лъжицата.
      Тази разядка търпи различни импровизации в млечната си част.Разбирайте, че може да смесите каквито млечни продукти обичате плюс гъсто кисело мляко.А относно чипса от лаваш, не съм сигурна, че може да се нарича чипс, но щом е тънко и хрупа, за мен е такова.И разбира се не е задължителен, но на мен лаваша ми замества хляба напоследък, така че го използвах и стана много подходящ за загребване на тази разядка.


Пристъпваме към рецептата...


Домати, по възможност добре узрели и вкусни

Скилидки чесън

Сол

Зехтин

Риган

Люто чушле по желание


Крема сирене/ котидж сирене/извара/рикота - и заедно и в комбинации

Кисело мляко

Настъргана лимонова кора

Риган


Лаваш 

Риган


  • Взимате съд за печене, нареждате нарязани домати на едри парчета, нарязани скилидки чесън, поръсвате с малко сол, риган и зехтин и слагате да се пече.
  • Ако обичате леко пикантно, надупчете с нож едно люто чушле и го сложете отгоре.
  • До съда с доматите си сложете още един, в който сте нарязали и ли начупили питка лаваш.Поръсете с риган за аромат.
  • Докато доматите се пекат приготвяте млечната основа.Казвам основа, а не сос, защото трябва да е гъста млечна смес.Може да си импровизирате с любими комбинации, като например рикота, крема сирене и лъжица кисело мляко.Котидж, извара, кисело мляко.Или крема сирене и кисело мляко.
  • В моята смес има обезсолена извара, крема сирене и малко гъсто кисело мляко.
  • Както и да сте си смесили млечната смес, овкусяването е с настъргана лимонова кора, сол и отново риган.Ригана го стрийте много добре.Смесвате хубаво и оставяте да си постои докато се пекат доматите и лаваша.
  • Не зная дали сте си пекли домати, но сос от от печени домати е страхотен, така че опитайте и това някога.
  • Когато лаваша започне да потъмнява, извадете го.
  • Когато доматите се запекат, ги вадите от фурната и намачквате с вилица всичко (без лютото чушле) много добре.Ако обаче искате да е пикантно, може да намачкате и чушлето, аз предпчетох да си го хапна отделно.
  • В чиния слагате млечната основа, а в средата печените домати.По желание поръсете с още зехтин отгоре.
  • Нещо обикновено, а толкова вкусно.




2 коментара:

  1. Прекрасно, лятно и много вкусно предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ни хареса в къщи, определено ще го правя много пъти :)

      Изтриване