Страници

петък, 3 февруари 2023 г.

Боб със сушени манатарки

 

    Това се очертава да е последния хит в родната кулинария или казано иначе завръщането на една родна класика.Почти няма ден, в който някой някъде да не приготвя боб с манатарки.



Какво използвах:

голяма консерва бял боб

глава лук

морков (два, ако са ви малки)

чаена лъжица червен пипер

лъжица доматено пюре

една шепа сушени манатарки

(няма по-професионелан начин да ви опиша количеството, което използвах)

олио

сол

джоджен около чаена лъжчка или две щипки сух (няколко листенца, ако е пресен)


  • В рецептата на този боб няма нищо особено, поне в моята версия.Като подчертавам, че това е една бърза версия, в която боба е или от консерва или предварително сварен.
  • Ако използвате боб от консерва, измийте го много добре.Ако използвате сух боб, знаете процедурите, накисвате, измивате, сменяте води или препенвате.Сварявате.
  • Манатарките накъсвам на парченца и накисвам в малко хладка вода.Ако имате по-големи парчета, опитайте да ги настържене на брашно.С него и ще ароматизирате и ще сгъстите боба.
  • Задушавам лук, прибавям нарязани моркови, лъжица доматено пюре (или домат от консерва, но не прекалявайте, трябва ни само за лека киселина) червения пипер.
  • След като сложа червения пипер веднага изсипвам сварения боб и разбърквам.
  • Прибавям манатарките (използвайте и водата, в която се накисваха) поръсвам със сух или пресен джоджен, посолявам и оставям да къкри известно време на най-слаб котлон.
  • Докато в един обикновен боб, обичам да усещам присъствието на джоджена или както го наричаме при нас гюзума, то тук не требва той да преобладава, идеята е да се усеща присъствието на гъбите.
  • Като всяко ястие с такъв вид боб, по-добре е даже е задължително да постои няколко часа.Става още по-вкусен.





Няма коментари:

Публикуване на коментар