Първият път когато ги приготвих тези мекици беше на село и после с пълна уста се чудех защо досега не съм правила само такива.Толкова са пухкави и мекички.МЕички мекИчки.
Какво използвам аз:
две чаени чаши брашно
една чаена чаша кисело мляко
кафяна лъжичка сода
щипка сол
олио за пържене
- Смесвате киселото мляко със содата и оставяте да шупне.
- Прибавяте брашно, малко сол и разбърквате лепкаво тесто.
- Загрявате олио.
- Набрашнявате си добре ръцете взимате от тестото и правите малки плоски мекички.Ако не ви се цапа, взимате две лъжици.С едната загребвате, с другата оформяте, пускате в олиото и пак с двете лъжици ги раздърпвате в началото на пърженето.
- Стават много бързо, затова не се разсейвайте много.
- Котлона не трябва да е най-силен, защото ще изгорят отвън, а вътре ще са сурови.Средно положение е най-добре.
- Не трябва и да са много дебели като бухти, пак по същата причина с прегаряне отвън и сурово отвътре.
- Вадите върху хартия да поеме мазнината.
Тези мекички достигнаха до мас благодарение на крема сиренето, което си направих и му търсих върху какво да го намажа.Невероятно стана и пак си задавам въпроса, защо чак сега?
Крема сирене:
един литър сварено прясно мляко
две супени лъжици кисело мляко
пет капки мая за сирене
чаена лъжичка сол
- Сварявате млякото.
- Оставяте да изстине до момента, в който можете да си потопите малкия пръст в него без да пищите от болка.Това всъщност си е желязното правило и при правенето на кисело мляко.
- В купичка си разбърквате добре две лъжици кисело мляко.
- Загребвате малко от прясното мляко и смесвате с киселото.Смесвате добре и прибавяте към прясното мляко.
- В този момент имате основа за кисело мляко.Само че ние искаме крема сирене, затова капваме точно пет капки мая за сирене.
- На един литър, пет капки.
- Посолявате.
- Разбърквате добре.Слагате капак и завивате добре съда, в който ще чакате магията да се случи.
- След шест часа, махате одеалото и се надявате, че продуктите ви са хубави и се е получил добър резултат.
- Прехвърляте готовата смес в тензухена торбичка, или някаква кърпа или ситна цетка като мен.
- Слагате в хладилника и след още 6-8 часа имате крема сирене.
- Разбира се времето за прецеждане зависи от плата, от цедката, от това колко гъсто искате да бъде.Може и по-рано да решите да си го хапнете.
- Ако е в цедка може да разбърквате леко от време на време да забързате отцеждането.
Рецептата я видях в този блог, там има много добри снимки на целия процес, така че ако искате направо погледнете там:
Домашно Крема Сирене
Крема сиренето дава много възможности за вкусове.Прибавете лъжица размекнато масло и подправки и получавате истинска вкусотия, която да си намежете сутрин на препечена филийка:
Ако не ви се пържи, защо не опитате палачинките на майка:
Палачинки
Ако все пак обичате пържено, това са пък тиганиците на баба:
Тиганиците на баба
А това са едни задгранички палачинки с интересен плодов сос:
Американски палачинки
Палачинки
Ако все пак обичате пържено, това са пък тиганиците на баба:
Тиганиците на баба
А това са едни задгранички палачинки с интересен плодов сос:
Американски палачинки
Винаги съм се питала нормално ли е като вляза в блога ти сутрин и има някакво ястие, да ми се яде на закуска и нормално ли е посред обед, да искам мекици, например?! Неустоими снимки, поздрави!
ОтговорИзтриванеТова е най-големия комплимент за един готвач, да накара човек веднага да поиска да опита :) Благодаря ти, Кате!
Изтриване