Страници

неделя, 1 декември 2019 г.

Содени мекици и домашно крема сирене

   Първият път когато ги приготвих тези мекици беше на село и после с пълна уста се чудех защо досега не съм правила само такива.Толкова са пухкави и мекички.МЕички мекИчки.



Какво използвам аз:

две чаени чаши брашно
една чаена чаша кисело мляко
кафяна лъжичка сода
щипка сол
олио за пържене


  • Смесвате киселото мляко със содата и оставяте да шупне.
  • Прибавяте брашно, малко сол и разбърквате лепкаво тесто.
  • Загрявате олио.
  • Набрашнявате си добре ръцете взимате от тестото и правите малки плоски мекички.Ако не ви се цапа, взимате две лъжици.С едната загребвате, с другата оформяте, пускате в олиото и пак с двете лъжици ги раздърпвате в началото на пърженето.
  • Стават много бързо, затова не се разсейвайте много.
  • Котлона не трябва да е най-силен, защото ще изгорят отвън, а вътре ще са сурови.Средно положение е най-добре.
  • Не трябва и да са много дебели като бухти, пак по същата причина с прегаряне отвън и сурово отвътре.
  • Вадите върху хартия да поеме мазнината.

   Тези мекички достигнаха до мас благодарение на крема сиренето, което си направих и му търсих върху какво да го намажа.Невероятно стана и пак си задавам въпроса, защо чак сега?



Крема сирене:

един литър сварено прясно мляко
две супени лъжици кисело мляко
пет капки мая за сирене
чаена лъжичка сол



  • Сварявате млякото.
  • Оставяте да изстине до момента, в който можете да си потопите малкия пръст в него без да пищите от болка.Това всъщност си е желязното правило и при правенето на кисело мляко.
  • В купичка си разбърквате добре две лъжици кисело мляко.
  • Загребвате малко от прясното мляко и смесвате с киселото.Смесвате добре и прибавяте към прясното мляко.
  • В този момент имате основа за кисело мляко.Само че ние искаме крема сирене, затова капваме точно пет капки мая за сирене.
  • На един литър, пет капки.
  • Посолявате.
  • Разбърквате добре.Слагате капак и завивате добре съда, в който ще чакате магията да се случи.
  • След шест часа, махате одеалото и се надявате, че продуктите ви са хубави и се е получил добър резултат.
  • Прехвърляте готовата смес в тензухена торбичка, или някаква кърпа или ситна цетка като мен.
  • Слагате в хладилника и след още 6-8 часа имате крема сирене.
  • Разбира се времето за прецеждане зависи от плата, от цедката, от това колко гъсто искате да бъде.Може и по-рано да решите да си го хапнете.
  • Ако е в цедка може да разбърквате леко от време на време да забързате отцеждането.


   Рецептата я видях в този блог, там има много добри снимки на целия процес, така че ако искате направо погледнете там:

Домашно Крема Сирене





Крема сиренето дава много възможности за вкусове.Прибавете лъжица размекнато масло и подправки и получавате истинска вкусотия, която да си намежете сутрин на препечена филийка:






Ако не ви се пържи, защо не опитате палачинките на майка:

Палачинки


Ако все пак обичате пържено, това са пък тиганиците на баба:


Тиганиците на баба


А това са едни задгранички палачинки с интересен плодов сос:


Американски палачинки










2 коментара:

  1. Винаги съм се питала нормално ли е като вляза в блога ти сутрин и има някакво ястие, да ми се яде на закуска и нормално ли е посред обед, да искам мекици, например?! Неустоими снимки, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е най-големия комплимент за един готвач, да накара човек веднага да поиска да опита :) Благодаря ти, Кате!

      Изтриване