Ако от време на време отваряте блога, тази рецепта ще ви заприлича на тази:
Дори и на тази:
Какво използвам:
чушки, на които съм почистила семките (ако си правите сушен микс от зеленчуци, семената заделете за сушене, а капачетата на чушките ще използваме в плънката) - моите са пет средноголеми
една малка тиквичка (моята е тъмно зелена и не я беля, харесва ми да я виждам в пънката, а и е лично отгледана само с вода и любов, така че кората не пречи)
глава лук
няколко скилидки чесън
два три домата (консервен сорт по възможност, ако нямате тогава един голям сладък)
морков (в нарязан вид колкото тиквичката)
пресен гюзум (джоджен) няколко стръка, от които отделяме листенцата
сол
олио
зехтин за поръсване по желание
гъсто кисело мляко за сервиране
черен пипер
ориз - една чаена чаша (моята е с вместимост150мл)
Изобщо не се притеснявайте, че плънката ще стане повече, това даже е задължително, защото ако не я изядете от тигана, защото има такава опасност, ще я използваме при печенето на чушките
Два задължителни момента в тази рецепта:
в плънката да използвате натрошен черен пипер, отворете му чакрите на този пипер и всичко става феноменално.Ако не знаете как, защото всеки започва отнякъде в кухнята, аз го троша на дъска като притискам с ножа или пък върху супена лъжица притискам с друга лъжица.Ако си имаге и хубав черен пипер, който не е минал през няколко води за да му се вземе аромата, няма да са ви необходими много зърна.
сложете повечко пресен гюзум, когато е сух има опасност да прекалите, но с пресния е необходимо да е повече
Нарязваме лука, чесъна, моркова и тиквичката.Нарязваме и калпачетата на почистените чушки.
Задушаваме ги в малко олио и вода.
Прибавяме пресния гюзум.Поръсваме с прясно начукан черен пипер.Ако държите да е смлян, нека поне се случи на момента.
Прибавяме ориза и заливаме с три чаши вода.
Малко преди да е готов ориза, приавяме нарязан на ситно един домат (ако е консервен) или половината на друг.Посоляваме.
Разбъркваме добре и махаме от котлона.
Пълня чушките.
В съд за печене нареждам чушките, с нож ги пробивам на няколко места и нареждам около тях нарязани останалите домати и останалата плънка.Наливам малко вода, половин чаша максимум, а чушките поръсвам с олио
Пека на 200 градуса докато чушките омекнат и се запекат
Оставям да се охладят.Може да поръсите с малко зехтин.
Сервирам от плънката, чушка разрязана на две и лъжица кисело мляко.Ако обичате и не ви пречи може да сложите малко чесън в млякото, аз лично си хрупах така една скилидка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар