Страници

вторник, 14 декември 2021 г.

Постна супа със зелева чорба

 

    Зимен ден.Всички са се присвили в палтата си, нахлюпили шапките до носа си, търкат ръце в ръкавиците и вървят към домовете си, където се надяват да е топло и по възможност да има гореща супа.Точно това ми се случи днес и по стечение на обстоятелствата имах си точно такава гореща супа да ми сгрее премръзналия организъм.

   Идеята за тази супа дойде... Не зная дали сте забелязали, но доста често използвам този израз в рецептите, защото всяка рецепта е идея родила се от видяна друга, от приготвена стара, от вкусен спомен...както казва Жак Пепен, всяка рецепта е просто идея, която всеки доразвива.Затова и във всяка къща рецептите дори еднакви, се получават различни.

   Та идеята за тази рецепта се роди от една от най-четените и смея да се надявам приготвяни зимни супи от блога, а именно ароматната супа със зелева чорба:

https://svetlalola.blogspot.com/2018/12/blog-post_63.html

защото кога, ако не в началото на зимата когато зелевата чорба е най-вкусна да я използваме и за горещи супи.И така се случи, че хапвайки от месната супа си говорехме дали няма да е също така вкусна и без месо, но с повече картофи за да "оберат" соленото на зелевата чорба и речено сторено, ето как се получи:



Какво използвах:

(като всяка супа така и тук количествата на продуктите нямат такова голямо значение, важно е да не прекалявате с течността.

Затова само подсказвам, че аз приготвям четири порции)


половин стрък праз

глава лук

повече картофи

( под повече имам предвид да преобладават над другите продукти, при мен са три броя)

ориз/ булгур

( може и двете заедно или поотделно - около две супени лъжици)

червен пипер - чаена лъжица

чубрица- чаена лъжица добре стрита

сушена червена чушка накъсана на парченца

олио по желание

(наистина тази супа може да се яде и без да има мазнина, но ако обичате сложете една две супени лъжици)


зелева чорба и вода


  • Нарязваме праза, лука и картофите.
  • В тенджерата ги покриваме с вода и задушаваме до омекване.Добре е да омекнат така в началото, защото прибавите ли зелевата чорба тя ще стегне всичко и ще ви трябва много повече време за приготвяне.Затова нека да се задушат във вода още в началото.
  • Прибавете ориза/ булгура, подправете с чурвения пипер и чубрицата.
  • Ако искате да има мазнина, сложете тук.Долейте вода, ако е поета от зеленчуците.
  • Зеленчуците са готови, ориза или булгура или пък и двете заедно са сварени и заливате със смес от зелева чорба и вода.Разбирате, че е необходимо да разредите чорбата, защото тя е прекалено солена.Затова може да смесите отделно и да опитате как ви е.
  • Оставяте да се готви на слаб котлон десетина минути най-много, просто за да се обединят всички вкусове.
  • И това е... Тази супа няма нужда от застройка.
  • Има обаче един момент, който прави супата още по-вкусна и това е да изчакате с яденето.След час става още по-добра.
  • Поднесете с лют пипер, ако обичате разбира се.





А ако киселото ви зеле вече е готово, защо не опитате другата ми любима зимна супа с кисело зеле:

ЗЕЛЕВА СУПА


или още по-любимият ми борш, така както аз го приготвям:


БОРШ - лесен, вкусен и сгряващ




4 коментара:

  1. Страхотна зимна супа, отивам да прочета и другите.

    ОтговорИзтриване
  2. Днес я направих, чудесна е. Следващата седмица зелевата супа с месо ще е. Благодаря, Светле!

    ОтговорИзтриване