Страници

сряда, 30 януари 2019 г.

Да гоним вирусите през зимата със зелева супа



Помните ли зелевата супа на Луи Дьо Финес,на която дори извънземните не можеха да устоят? Точно такава ми се получи и моята.Неустоима!



   Полезностите на киселото зеле през зимата са всеизвестни,затова изобщо не се колебайте освен с месо,на сарми да го приготвяте и на супа.Още повече,че така може да добавяте и други зеленчуци за още повече здравословност.Киселото зеле запазвало най-дълго витамините си,а най-много в него се съдържа Витамин С, който ни е така необходим през зимата. А като прибавим и това,че супите се хапват много добре и с люти чушлета,това няма как да не ни гарантира силен щит срещу гадния грип.

Рецептата за тази супа ми я намери добрия стар Гугъл в този сайт,като я адаптирах според вкуса на тези,които щяхме да я хапваме:




Какво използвах аз:

месо (телешко или свинско) - 200 грама (но ако искате повече,слагайте)
нарязано на ситно кисело зеле - около две чаени чаши
глава лук
две скилидки чесън
картоф
морков
замразен грах около две трети чаена чаша
суха червена чушка
олио
червен пипер
зърна черен пипер
дафинов лист
сол ако е необходимо
зелева чорба,ако искате по кисел вкус
зехтин


  • Аз винаги варя месото за супа предварително.Така мога да я довърша по-късно,а и мога по-добре да овкуся бульона като сложа различни подправки при месото.
  • Сварих месото със зърна черен пипер и дафинов лист.
  • В мазнина или както е при мен в две супени лъжици олио задуших нарязани на ситно лук, чесън и киселото зеле.Ако е много стегнато зелето, прибавете бульон или вода и оставете докато омекне или стане във вид, в който ви харесва.Аз го обичам леко хрупкаво, не обичам да е разварено.
  • Ред е на нарязаните на ситно картоф, морков, начупих на ситно и една суха червена чушка.Поръсих и червения пипер.
  • Залях с бульона, в който е варено месото.Обикновено доливам и вода.На този етап за по-силен зелев вкус може да налеете и зелева чорба.Опитайте как ви е на вкус!
  • Оставих докато се сварят картофите и морковите.
  • Почти накрая прибавих и граха (когато е замразен не му трябва много време).
  • Опитайте на вкус и ако има нужда от сол, посолете.
  • След като махнах от котлона поръсих отгоре малко зехтин и разбърках.Има ли зеле, носи мазнина, но не исках да е олио.Но това е по желание.
  • Добре е супата да постои преди сервиране за да се обединят всички вкусове.Но да стои на топло, защото супата се яде почти гореща.

За още по сигурно противогрипно действие,сложете и по едно люто чушле към всяка порция при сервиране или поръсете с лют пипер.





Ако ви харесва да използвате киселото зеле на супи и чорби,трябва да опитате от моя много лесен,вкусен и сгряващ организма борш:



Или зелевата ми супа без зеле,само със зелева чорба,която стана много ароматна:




Ако рецептите,които споделям и историите,които разказвам Ви харесват,заповядайте и във Фейсбук страничката на блога:










Няма коментари:

Публикуване на коментар