Страници

вторник, 7 декември 2021 г.

Козуначени кифлички с орехи

 

  Тази година орехите се представиха малко по добре от миналата когато от три огромни ореха имаше всичко на всичко една кофа.Реколтата сега е доста повече и орехите влизат в повече рецепти.



     Рецептата за тестото е абсолютно същата като за козунака, който се научих да правя и съм повече от доволна от него и който приготвям не само за Великден:

https://svetlalola.blogspot.com/2020/04/blog-post_24.html




Продукти по реда на използване:

60ml топло прясно мляко
една пълна чаена лъжичка суха
супена лъжица захар

три яйца
100 грама масло
три супени лъжици захар
/ аз не ги обичам прекалено сладки, още повече че и поръсвам със захар, но ако ви е малко, прибавете още/

430 грама брашно
щипка сол

ванилия и настъргана лимонова кора / използвам готови пакетчета/


 прясно мляко за намазване на кифличките
захар да поръсване

смлени орехи около три четвърти чаена чаша
/ това обаче е приблизително, просто имайте смлени орехи/



  • Козуначеното тесто обикновено го забърквам в хлебопекарната и по тази причина тези количества са ми от книжката с рецепти към хлебния уред, но може да си го замесите и на ръка разбира се.
  • Смесването на продуктите е в последователността, в която съм ги изброила: първо смесвате топлото мляко с маята и захарта.Прибавяте яйцата, останалата захар, маслото, което сте разтопили предварително, ванилията и лимоновите корички, брашното и щипка сол.
  • Замесвате си перфектна топка тесто.Много го харесвам това тесто, защото е мазно, еластично и не лепне.Работи се много лесно с него особено когато трябва да дърпате и навивате кифлички.
  • Тестото след като е втасало веднъж си го разделяте приблизително на равни части.Аз направих шест кифлички и останалото завъртях на козунак
  • Взимате всяка част и я раздърпвате или разточвате на дебел пласт, поръсвате със смлените орехи и завивате.После осуквате и завивате на охлюв.Разбира се може да си ги завиете, наредите както ви харесва във всякакви форми.Може на плитки...всякак.
  • Кифличките нареждате в тава, в която сте сложили хартия за печене и отново оставяте да втасат.
  • Намазвате кифличките с прясно мляко, нека е на стайна температура.Поръсвате с орехи и захар.
  • Загрявате фурната на 200 градуса без вентилатор и първо печете десет минути на тези градуси, а после намалявате на 180 отново без вентилатор и печете 20-30 минути като след 15тата минута вече ги наглеждайте.Според това колко големи сте ги напарвили, печенето е различно.
  • Вадите готовите кифлички и покривате с кърпа за пет-десет минути.






Няма коментари:

Публикуване на коментар