Страници

понеделник, 13 декември 2021 г.

Яхния с телешки джолан и зеленуци

 

   Това е една много семпла откъм изпълнение и съдържание яхния, която обаче има невероятен богат и наситен вкус заради телешкия бульон.Дори бих казала, че има и здравословен ефект, ако отчетем факта колко колаген има в един джолански кокал.


Какво използвах:


телешки джолан с кокал

картофи

моркови

грах

глава лук

две-три супени лъжици домати от консерва

лъжичка червен пипер

сол


  • Това е една семпла и изчистена както ги наричам такива ястия яхния.Няма подправки, само и единствено богатия вкус на месото, овкусил и зеленчуците.
  • Сварявам месото.Дали в обикновена или в тенджера под налягане, първо го кипнете, махнете пяната и тогава продължете.
  • Месото трябва да се отделя от кокала, да се разпада и да можете хубаво да отстраните вкусните парченца в които има истински чист колаген.Тях може да си ги хапнете така.
  • Обезкостяваме месото, като не забравяте да извадите и костния мозък от кокала.
  • Нарязвате лука на ситно, а морковите и картофите на по-големи парчета.
  • Задушавам лука в малко бульон.Когато омекне добавям доматите,червения пипер.
  • Разбърквам и добавям зеленчуците.
  • Заливам с бульона и оставям да се готви.Аз обикновено използвам една дълбока тавичка с капак и слагам във фурната.
  • Когато картофите омекнат, яхнията е готова.
  • Оставяте да си постои, една хубава яхния не се яде веднага.
  • Може да си поръсите магданоз отгоре, ако обичате.


2 коментара:

  1. И аз ще готвя утре джолан, но телешки джолан не съм срещала досега?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Телешкият джолан е нещо върховно.Нищо общо с останалото телешко месо, което е сухо, задъвква се така да се каже, изобщо не всеки обича телешко защото си представя сухо месо на конци.

      Изтриване