Това е една много семпла откъм изпълнение и съдържание яхния, която обаче има невероятен богат и наситен вкус заради телешкия бульон.Дори бих казала, че има и здравословен ефект, ако отчетем факта колко колаген има в един джолански кокал.
Какво използвах:
телешки джолан с кокал
картофи
моркови
грах
глава лук
две-три супени лъжици домати от консерва
лъжичка червен пипер
сол
- Това е една семпла и изчистена както ги наричам такива ястия яхния.Няма подправки, само и единствено богатия вкус на месото, овкусил и зеленчуците.
- Сварявам месото.Дали в обикновена или в тенджера под налягане, първо го кипнете, махнете пяната и тогава продължете.
- Месото трябва да се отделя от кокала, да се разпада и да можете хубаво да отстраните вкусните парченца в които има истински чист колаген.Тях може да си ги хапнете така.
- Обезкостяваме месото, като не забравяте да извадите и костния мозък от кокала.
- Нарязвате лука на ситно, а морковите и картофите на по-големи парчета.
- Задушавам лука в малко бульон.Когато омекне добавям доматите,червения пипер.
- Разбърквам и добавям зеленчуците.
- Заливам с бульона и оставям да се готви.Аз обикновено използвам една дълбока тавичка с капак и слагам във фурната.
- Когато картофите омекнат, яхнията е готова.
- Оставяте да си постои, една хубава яхния не се яде веднага.
- Може да си поръсите магданоз отгоре, ако обичате.
И аз ще готвя утре джолан, но телешки джолан не съм срещала досега?
ОтговорИзтриванеТелешкият джолан е нещо върховно.Нищо общо с останалото телешко месо, което е сухо, задъвква се така да се каже, изобщо не всеки обича телешко защото си представя сухо месо на конци.
Изтриване