Страници

сряда, 1 декември 2021 г.

Орехов кекс

 

    Това е един обикновен кекс с орехи.Както ще видите в описанието не се прави по някакъв по-различен или уникален начин.Смесвате, бъркате, печете, ядете.
    Този кекс не става бухнал и въздушен, става пухкав и сочен.А сега де, каква е разликата? Както знаете, така де не е задължително да знаете, но аз предпочитам кексовете с прясно мляко, те са ми по пухкави, но за този специално мисля, че киселото мляко повече му прилича.Което не пречи в някой слънчев ден да опитам и с прясно мляко, за което най-вероятно ще научите първи.



Какво използвах:


2 броя яйца (размера е L)

чаена чаша захар ( вместимост 150ml)

1/2 чаена чаша олио ( може половинага количество да замените с разтопено масло)

1/2 чаена чаша кисело мляко

чаена лъжичка бакпулвер

2/3 чаена чаша брашно

2/3 чаена чаша ситно смлени орехи


канела, ванилия

натрошени на едро орехи по желание


Разбиваме яйцата със захарта

Добавяме олиото (олио и масло).

Прибавете ароматите, но не перкалявайте с канелата, около равта чаена лъжичка, толкова и ванилията.

Добавяме киселото мляко, орехите и брашното с бакпулвера.Ако искате сложете и по-едро натрошени орехи, ако обичате да ги усещате в сладкишите.

Разбъркваме си хубава кексова смес и изливаме в намазнена и набрашнена тавичка или форма за кекс.

Печем в загрята предварително на 180 гадуса фурна без вентилатор, като задължително сте сложили скарата на долно ниво.

Печенето е 30-35 минути зависи от формата ви.Ако започне да се препича по кроищата, а в средата е още сурово, метнете отгоре една хартия за печене.

Охлаждате и консумирате както ви харесва.

Разбира се може да поръсите с пудра захар отгоре, ако вида не ви харесва, но за мен това е излишна захар, затова си го оставям грозен.





Няма коментари:

Публикуване на коментар