Този кекс не става бухнал и въздушен, става пухкав и сочен.А сега де, каква е разликата? Както знаете, така де не е задължително да знаете, но аз предпочитам кексовете с прясно мляко, те са ми по пухкави, но за този специално мисля, че киселото мляко повече му прилича.Което не пречи в някой слънчев ден да опитам и с прясно мляко, за което най-вероятно ще научите първи.
Какво използвах:
2 броя яйца (размера е L)
чаена чаша захар ( вместимост 150ml)
1/2 чаена чаша олио ( може половинага количество да замените с разтопено масло)
1/2 чаена чаша кисело мляко
чаена лъжичка бакпулвер
2/3 чаена чаша брашно
2/3 чаена чаша ситно смлени орехи
канела, ванилия
натрошени на едро орехи по желание
Разбиваме яйцата със захарта
Добавяме олиото (олио и масло).
Прибавете ароматите, но не перкалявайте с канелата, около равта чаена лъжичка, толкова и ванилията.
Добавяме киселото мляко, орехите и брашното с бакпулвера.Ако искате сложете и по-едро натрошени орехи, ако обичате да ги усещате в сладкишите.
Разбъркваме си хубава кексова смес и изливаме в намазнена и набрашнена тавичка или форма за кекс.
Печем в загрята предварително на 180 гадуса фурна без вентилатор, като задължително сте сложили скарата на долно ниво.
Печенето е 30-35 минути зависи от формата ви.Ако започне да се препича по кроищата, а в средата е още сурово, метнете отгоре една хартия за печене.
Охлаждате и консумирате както ви харесва.
Разбира се може да поръсите с пудра захар отгоре, ако вида не ви харесва, но за мен това е излишна захар, затова си го оставям грозен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар