Започнах тази година с рецепта за капама и ще я завърша с такава.
Капамите са едни от най-вкусните зимни ястия и колкото и да са богати на продукти, те всъщност са и най-лесните, защото буквално слагате всичко в съда за печене и забравяте за няколко часа във фурната.
Какво е необходимо:
пилешко месо
/ половин пиле/
пушена наденица или такава с подправки
/200 грама/
две глави стар лук
половин кисела зелка
дафинови листа
олио
червен пипер
две-три супени лъжици ориз
Всичко, което трябва да направите е да нарежете пилето на порции, наденицата на парчета и разбира се лука и зелено на ситно.
Нареждате в глинен съд лука, половината кисело зеле.Парчетата наденица.Слагате и ориза.
Поръсвате с червен пипер и разбърквате.
Нареждате пилето и покривате с останалото кисело зеле като отново поръсвате червен пипер отгоре.
Слагате на няколко места малки дафинови листи.
Заливате с половин чаша вода (ако ориза е повече,сложете повече)
Печете на 190 градуса от студена фурна около два часа, като накрая махате капака и оставяте да се препече зелето отгоре.
Обикновено сервирам кисело зеле с паста от хрян, но този път лютите чушлета вървяха повече.
Няма коментари:
Публикуване на коментар