Страници

петък, 15 януари 2021 г.

Риба треска с ароматна коричка на фурна

 

Тази рецепта е подходяща за всякаква бяла риба, защото я запазва сочна и най-важното придава ѝ вкус и аромат, нещо с което белите риби не могат да се похвалят.Ако изобщо миризмата на риба е повод за хвалба.



     Както често съм разказвала, в сухоземен град като нашия разнообразие от риби няма.Разбира се, ако надникнем във фризерите на супермаркетите и в рибарските магазини има някакви торби с риба, която обаче по моето скромно мнение на потребител е по добре да избягваме.Че те някои риби е възможно да са по стари и от морето, в което са уловени.Но няма да се впускам в тази тема, ще се впусна в темата на тази рецепта.Идеята е,че разчитаме от време на време в рибните магазини да се появят различни от шаран и скумрия риби.
    Така че, всеки път когато видя нещо различно си купувам за разнообразие.Така се сдобих се с три риби треска или както бяха написани на етикета бакаляо.Това е една риба, която автоматично ми праща главата в Португалия и ме кара да искам отново да видя този ъгъл на Европа.Но и това е тема, която ще отбягвам за съжаление.
    Две от рибките приготвих на тиган по най-лесния възможен начин.С лимони и масло.Това е може би най-лесния и бърз начин да си приготвите вкусна риба.Ако искате да видите как изглеждаше и рецептата, стигнете до края на статията.
    С третата риба обаче реших да пробвам нещо ново, защото честно казано арсеналът ми от рибни рецепти е много малък, а нали трябва да се хапва риба поне веднъж в седмицата и затова, ако искам това да се случва трябва да разполагам с разнообразви идеи.И ето как се получи тази риба.Получи се хрупкава отвън и много сочна отвътре, с което целта ми беше постигната.



Какво използвах за една риба:


една риба разделена на две филета

две препълнени лъжици галета

равна чаена лъжичка мащерка

равна чаена лъжичка дивисил

равна чаена лъжичка червен пипер

зехтин

сол

чери домати и лимон за свежест




Никога не съм купувала тази риба в цял вид, затова и ще ви я разказвам така както аз я правя.В магазина я продават почистена, аз само махам люспите и коста на рибата.Ако се притеснявате за тази кост, недейте, защото в момента, в който я хванете ще разберете, че е с внимателно дръпване тя си излиза.Много странна кост е, една такава триъгълна.Но това не е важно, важното е да я махнете.С остър нож също така изрежете и разните остри перки отстрани.Опипайте филетата за някоя останала кост за всеки случай.

Забележка: може да си приготвите тази рецепта и с хех например или друга риба, която обаче трябва да обезкостите т.е. да имате само филетата без кости, които да ви пречат и притесняват.

  • Разрязвате рибата по средата и получавате две прекрасни филета.Ако питате за кожата, аз си я оставям.
  • Аз приговям една риба, но вие оттук нататък приготвяйте колкото искате, просто пребавяте продукти според вашата бройка риби.
  • В съд за печене слагам хартия за печене.Това си е суха риба, която няма да пуска сосове и мазнини, но защо да цапам излишно съда.
  • В чиния си разбъркайте галетата с подправките.Тук отбелязвам, че може да сложите и черен пипер, ако искате.Може да използвате само мащерка или само дивисил или както аз и двете, защото ги харесвам.И задължителнно сложете червения пипер.Той не е само за цвят, а свързва подправките идеялно по мое скромно кулинарно мнение.
  • Взимате филетата поръсвате ги със сол.Поръсвате не натривате, защото това е нежно филе, което няма да осоляваме.
  • След това хубаво оваляйте филетата в подправените галета и сложете в съда за печене.Това което ви остане поръсете и притиснете върху рибките.
  • Поръсете отгоре със зехтин.Просто ръснете не е нужно да ги заливате.
  • Наредете чери доматчета, които или цепнете с нож или разрежете на половинки.Тези печени доматчета придават после на хапките много приятна свежест и са страхотна комбинация с чернения пипер.
  • Печете на 200 градуса около 20 минути.Прободете с нож и ако си влиза леко, готова е.Тук целта е повече да запечем коричката, рибата се приготвя бързо.
  • Сервирайте с печените доматчета и просто капки лимонов сок отгоре.Изобщо много е деликатна тази рецепта, то е поръсване, то е накапване, вървене на пръсти около нея и т.нат. но резултата е страхотен.И ви го казва човек, който не е голям фен на рибата, на тази сухата пък съвсем.Но така стана много приятна и даже сочна, защото коричката запечатва филето.






От подготовката:

Започнах с три риби:



Двете приготвих на тиган с лимонено-маслен сос:




Третата приготвих във фурната и ако сте прочели статията до тук, вече знаете как:



Ако търсите различни рибни рецепти, ето ви още една ароматна идея:







Няма коментари:

Публикуване на коментар