Тази баница-гибаница ми я разказваха преди време, но я бях забравила.До тези дни когато си гледах клипчета с рецепти и тя ми излезе, а знаете че аз трудно устоявам да не изпробвам нещо тестяно.А за баници направо ми пада пердето.
Бих я нарекла още накисната и изпрана баница по начина на приготвянето ѝ.Какво ли не измислят хората, но да накисваш корите в плънката, не бях виждала такова нещо.Но аз не съм виждала още хиляди други неща от този свят, така че просто приемам гибаницата като още една рецепта в колекцията.
Както нашите баници си имат различни плънки и съставки към корите, същата работа е и при гибаниците.Но мен си ме впечатли тази и други не разглеждах.
Какво ви е необходимо:
кори за баница 400 грама
200 грама сирене
три яйца ( жълтъка на едното оставяме за отгоре)
три супени лъжици размекнато масло
две трети чаена чаша газирана вода
щипка бакпулвер
(ако нямате газирана вода, използвайте това количество топла вода с равна чаена лъжичка бакпулвер)
две супени лъжици прясно мляко
Уточнение към рецептата: използвайте по дебели кори, не точно от най-най дебелите на сач, но сравнително плътни, защото фините стават на каша, а баницата сбита.Научих го това по трудния начин, но вече бях започнала приотвянето, фурната беше включена и нямаше спиране.А още докато ги потапях в сместта, усетих че резултата няма да е перфектен.
- Натрошавате много добре сиренето, нека стане на трохи.
- Добавяте яйцата, като си отделяте един жълтък за намазване на гибаницата.
- Добавяте газирана вода, бакпулвер.Ако нямате газирана вода, използвайте топла вода с чаена лъжичка бакпулвер.В една от рецептите даже така беше описано.Но аз имах газирана, затова използвах нея
- Смесвате всичко добре.
- Намазвате тавичката за печене с масло.
- Взимате една кора и я разстилате така, че да излезе от тавичката.Нареждате общо четири такива за да се покрие дъното и ги намазвате с масло.Оставете си две кори и за покриване на баницата.
- Всички останали кори направете така:
- Взимате една кора и я потапяте в плънката.Точно така, буквално я накисвате като пране.Вадите, отцеждате и нареждате в тавичката всяка една топка от накиснатата кора.Така докато запълните цялото пространство, една до друга.
- Отгоре поръсвате маслото, което ви е останало.
- Прибирате висящите парчета кори от страни на тавичката и слагате двете кори отгоре.Подпъхвате ги като одеало.Аз реших да я нарежа предварително, защото в много от рецептите го правеха.И както винаги не нацелих средата, но това е друга тема.
- Смесвате жълтъка с прясното мляко и намазвате отгоре.
- Печете на 200 градуса 30-40 минути или до готовност.
Разкошна е! Чак ми се прияде 🥰
ОтговорИзтриванеВсичко що е баница ми се пиряжда :)
Изтриване