Страници

петък, 29 януари 2021 г.

Сръбска гибаница

 


    Тази баница-гибаница ми я разказваха преди време, но я бях забравила.До тези дни когато си гледах клипчета с рецепти и тя ми излезе, а знаете че аз трудно устоявам да не изпробвам нещо тестяно.А за баници направо ми пада пердето.

    Бих я нарекла още накисната и изпрана баница по начина на приготвянето ѝ.Какво ли не измислят хората, но да накисваш корите в плънката, не бях виждала такова нещо.Но аз не съм виждала още хиляди други неща от този свят, така че просто приемам гибаницата като още една рецепта в колекцията.

    Както нашите баници си имат различни плънки и съставки към корите, същата работа е и при гибаниците.Но мен си ме впечатли тази и други не разглеждах.



Какво ви е необходимо:


кори за баница 400 грама

200 грама сирене

три яйца ( жълтъка на едното оставяме за отгоре)

три супени лъжици размекнато масло

две трети чаена чаша газирана вода 

щипка бакпулвер

(ако нямате газирана вода, използвайте това количество топла вода с равна чаена лъжичка бакпулвер)


две супени лъжици прясно мляко



Уточнение към рецептата: използвайте по дебели кори, не точно от най-най дебелите на сач, но сравнително плътни, защото фините стават на каша, а баницата сбита.Научих го това по трудния начин, но вече бях започнала приотвянето, фурната беше включена и нямаше спиране.А още докато ги потапях в сместта, усетих че резултата няма да е перфектен.

  • Натрошавате много добре сиренето, нека стане на трохи.
  • Добавяте яйцата, като си отделяте един жълтък за намазване на гибаницата.
  • Добавяте газирана вода, бакпулвер.Ако нямате газирана вода, използвайте топла вода с чаена лъжичка бакпулвер.В една от рецептите даже така беше описано.Но аз имах газирана, затова използвах нея
  • Смесвате всичко добре.
  • Намазвате тавичката за печене с масло.
  • Взимате една кора и я разстилате така, че да излезе от тавичката.Нареждате общо четири такива за да се покрие дъното и ги намазвате с масло.Оставете си две кори и за покриване на баницата.
  • Всички останали кори направете така:
  • Взимате една кора и я потапяте в плънката.Точно така, буквално я накисвате като пране.Вадите, отцеждате и нареждате в тавичката всяка една топка от накиснатата кора.Така докато запълните цялото пространство, една до друга.
  • Отгоре поръсвате маслото, което ви е останало.
  • Прибирате висящите парчета кори от страни на тавичката и слагате двете кори отгоре.Подпъхвате ги като одеало.Аз реших да я нарежа предварително, защото в много от рецептите го правеха.И както винаги не нацелих средата, но това е друга тема.
  • Смесвате жълтъка с прясното мляко и намазвате отгоре.
  • Печете на 200 градуса 30-40 минути или до готовност.






2 коментара: