Два въпроса имам.Обичате ли портокали или мандарини и вярвате ли ми, че това нещо се получи много вкусно и можете да ми се доверите да го пробвате?
Ако отговорите са "да", запознайте се и с рецептата.
Признавам си, че подходих с недоверие към рецептата, защото честно казано аз портокали и мандарини в сладкиши не обичам. Но изглеждаше много добре, а и все пак плодовете тук са под формата само на сок, така че пристъпих към действие.
Портокали или мандарини? В интерес на истината когато го започнах този сладък хляб мислех, че имам един скрит портокал сред мандарините, но явно някой го беше намерил преди мен и се оказах само с налични мандарини.После купих портокали, но вече бях изстискала мандарините, така че с тях си остана.Защо обаче си мисля, че мандарините имаха по-силен аромат от портокала? Както и да е, избора на плод, оставям на вас.
Какво е необходимо:
125ml топла вода
10 грама прясна мая
четири супени лъжици захар
/ тези от вас, които са приготвяли мои рецепти знаят, че аз не слагам много захар, затова тук преценете вашето количество, но все пак това не е кекс, така че не прекалявайте/
125ml портокалов/мандаринен сок
500 грама брашно
едно яйце
кафяна чашка олио
чаена чаша натрошени ядки
/орехи, бадеми, лешници/
супена лъжица настъргана портокалова кора
Забележки:
ако искате да имате поръска на сладкия хляб смесете сока на половин мандарина с пудра захар
добре е ядките да са смесени, за още по богат вкус и задължително тгрябва да са натрошени, а не ситно смлени
в оригиналната рецепта слагат и стафиди, ако искате и имате, сложете
ако обичате портокаловия вкус и имате под ръка захаросани портокалови корички, може да сложите и от тях
мисля си, че в тестото може да се капнат и една две капки портокалова есенция.Изобщо целта ни е да се разбере, че правим портокалов хляб
- Замесваме си меко тесто от изброените продекти: в топлата вода разтваряме маята, добавяме захарта, сока, брашното, яйцето и олиото.Още като го месите ще усетите портокаловия аромат
- Оставяме на топло да удвои обема си.
- Изсипвате тестото и го сплесквате с ръце.В оригинала разточваха тестото, но аз си го раздърпах с ръце.Това е хляб, не е баница така че ви трябва дебела основа.
- Поръсвате с натрошените ядки (оставете си една част) и настъргана портокалова кора.Тук си решете дали искате и стафиди или захаросани портокалови корички.Тук е мястото, ако сте преценили (така де, може да проверите тестото дали е сладко), че не ви е достатъчно сладко да поръсите и захар, около супена лъжица.
- Завивате на руло.
- Разрязвате рулото на две половини надлъжно и усуквате.Така ще ви "цъфне" рулото и ще се виждат ядките с които го завихме.
- Завивате на охлюв и слагате в тавичка с хартия за печене.Отгоре поръсете с останалите натрошени ядки.
- Печенето е на 170-180 градуса 35-40 минути.Аз малко го изтървах и с една идея ми беше по препечен, затова на 30тата минута проверете как е.
- Вадите сладкия ни хляб, завивате с кърпа и оставяте да си постои.Моята препечена коричка я спасих като напръсках с вода, както правя и при обиковените хлябове.Изглежда препечена, но всъщност си е мека.
- По желание за още аромат смесете сока на половин мандарина с пудра захар.Количеството е такова, че трябва да получите гъста смес, с която да напръскате готовия сладък хляб.
Идеята за рецептата видях тук:
https://www.youtube.com/watch?v=TQSi91RjnF0
Няма коментари:
Публикуване на коментар